Da li retrogradni Merkur zaista utiče na izgradnju puteva u Srbiji?

10.02.2022

13:30

1

Autor: 24sedam

Skloni smo da gledamo na retrogradni Merkur kao na objašnjenje za svoje životne neuspehe, kaže astrolog Ana Rakić

Da li retrogradni Merkur zaista utiče na izgradnju puteva u Srbiji?
Merkur - Copyright Profimedia ATAImages/M.M. Tanjug/Miloš Milivojević

„Pre dve-tri nedelje sedim kod predsednika i razgovaramo. Tu je bio Zoran Drobnjak, direktor „Puteva Srbije“. To je bilo pre otvaranja auto-puta petlje Pakovaće. U jednom trenutku je Drobnjak rekao kako veruje u horoskop i kako se sad nalazimo u retrogradnom Merkuru”, rekla je premijerka Ana Brnabić gostujući u jednoj TV emisiji, pa nastavila:

„I taj retrogradni Merkur će nam pomoći u izgradnji puteva. Meni je to bilo beskrajno smešno. Predsednik Vučić ne veruje šta čuje svojim ušima od direktora jednog javnog preduzeća. Završi se to i zove on njega telefonom“.

“Je li, kakav, bre, Merkur“, pita ga Vučić, a Drobnjak kaže: “Pa retrogradni Merkur”.

Kakav, bre, retrogradni Merkur, znaš li ti koliko para ulažemo u puteve, znaš li ti koliko mi radimo?”

“Jesam li bio dobar?”, upitao je Drobnjak na šta je Vučić rekao: “Bio si odličan, nemoj više da se pojavljuješ na televiziji“, ispričala je premijerka anegdotu i ispirisala nas da saznamo da li je retrogradni Merkur zaista odgovoran za prepreke koje nam se nađu na putu.

Profimedia
 

Ako verujete u astrologiju, onda znate kada je Merkur retrogradan. Prema pravim „vernicima“, tokom ovog, u narodu poznatog kao „baksuznog perioda“, planetarni uticaj izaziva pustoš i donosi nevolje. Čini nam se da će sve što može poći naopako, zaista i poći.

Potresi, kašnjenja, poremećene komunikacije, propušteni letovi, pokvareni kompjuteri i mobilni telefoni, zlonamerni softveri...Možda ćete se čak naći u bizarnim raspravama sa ljudima bez očiglednog razloga. Skloni smo da gledamo na retrogradni Merkur kao na potencijalno objašnjenje za svoj životni haos.

Ipak, da li je sve što smo o njemu čuli istina? Za 24sedam govori astrolog i psiholog Ana Rakić Đuričić?

 - U poslednje vreme je na delu neka vrsta loše reklame kada je u pitanju retrogradni Merkur pa mu se pripisuju mnoga pogrešna značenja da on uzrokuje određene komplikacije i da je baš on „razlog“ zašto neko nije ispunio svoje planove.

Profimedia
 

 - Niko od nas ne treba da se opterećuje retrogradnim hodom Merkura, već treba da gradi i neguje pozitivan odnos prema astrologiji ako u nju veruje. Ako već imamo određene zablude i pogrešna uverenja onda je bolje da ga ignorišemo nego da se opterećujemo zabludama. U psihološkom smislu je bolje ne opterećivati se pogrešnim informacijama i na njima ne graditi pogrešna uverenja.

Znači li to da „dolazak“ retrogradnog Merkura nije upozorenje da nam stižu nevolje?

 - Svaki astrolog bi trebalo da vam kaže da se povremeno dešava da retrogradni Merkur može da ukoči neke planove, odnosno da pomeri realizaciju nekih ideja, ali je važno naglasiti da u drugim, ne tako retkim slučajevima, ne da ne smeta, već njegovi efekti donose još bolje rezultate.

Profimedia
 

Nameće se pitanje koliko je onda retrogradni Merkur često izgovor za neodrađeno, propušteno...?

 - Kada se suočavamo sa nekim neuspehom tražimo razloge zašto nam neki plan nije uspeo. Psihološki je naravno lakše da razloge svojih neuspeha pronađemo izvan sebe, odnosno da ih pripišemo drugim ljudima ili određenim, problematičnim situacijama. Tako je retrogradni Merkur postao umišljeni razlog za nečiji neuspeh. Astrolog nikada ne bi trebalo da vaš neuspeh opravdava kretanjem Merkura, već da vam ukaže na pravi put i najpovoljniji trenutak za uspeh, zakjučuje astrolog Ana Rakić Đuričić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike