Sanjao da postane sveštenik - svoju religiju pronašao u bioskopu: Nedokučivi Skorseze slavi 78. rođendan!

18.11.2020

19:06 >> 00:31

0

Čuveni reditelj rođen je 1942. godine, na današnji dan, 17. novembra

Sanjao da postane sveštenik - svoju religiju pronašao u bioskopu: Nedokučivi Skorseze slavi 78. rođendan!
Copyright Profimedia

Martin Skorseze rođen je 17. novembra 1942. godine u Njujorku. Još kao malog, roditelji Ketrin i Lučano ,,Čarli” često su ga vodili u bioskop, te je još tada razvio veliku strast za filmom. Veruje se da su ,,Zemlja snova” iz ’55. i ,,El Sid” iz ’61. godine kasnije značajno uticali na njegovu filmsku tehniku. Međutim, tokom odrastanja, veliki Skorseze je, na veliko iznenađenje mnogih, maštao o tome da postane sveštenik.

Srednju katoličku školu ,,Kardinal Hejz” pohađao je u Bronksu. Ipak, Bogosloviju je zamenio Njujorškom školom filma.

Dok nije stekao veliku slavu, oprobao se kao profesor, reditelj reklamnih filmova, pomoćnik reditelja, montažer… U tom periodu, nastao je i njegov najpoznatiji kratkometražni film, ,,The Big Shave”. S druge strane, sada dobro poznati ,,Skorsezeov stil” postao je uočljiv tek pošto se bacio na dukometražni film. U pitanju je, naravno, osećaj za ulični život Amerikanaca koji su poreklom iz Italije.

Martin Skorseze Profimedia

Posle fantastičnih ostvarenja kao što su ,,Njujork, Njujork”, ,,Između života i smrti”, ,,Alis više ne stanuje ovde”, ,,Taksista”… Krajem 2013. godine Martin je nagovestio da se njegova karijera bliži kraju.

Skorseze je ,,pokupio” Oskara za najboljeg režisera, Zlatnu palmu, Zlatni globus, nagradu Cezar, BAFTA za najbolju režiju… Ali kad su ga stigle godine, rešio je da je dosta

– Želim da snimim mnogo filmova, ali imam 71 godinu i još samo nekoliko filmova u sebi – otvorio je dušu na filmskom festivalu u Marakešu, pa dodao da je jedan od razloga zbog kojih se i dalje bavi čime se bavi, zapravo, glumac Leonardo Dikaprio.

Leonardo Dikaprio Profimedia

– Njegov entuzijazam i oduševljenje su me podstakli da snimim još pet filmova – otkrio je on.

S druge strane, Eminem je jednom prilikom postao poznata ličnost koja je Skorsezea – usporila i dozvolila mu da odmori. Naime, dok je reper izvodio svoju poznatu ,,Lose yourself” na dodeli Oskara, reditelju je, po svemu sudeći, bilo vreme da malo dremne. Na društvenim mrežama se šuškalo da će ta ,,dremka” da mu donese nagradu za najbolji kratkometražni film. Snimak je dugo kružio od korisnika do korisnika i izazivala smeh.

Jedno od čuda filmskog sveta se, inače, ženio pet puta, a među njegovim zanosnim izabranicama našla se i Izabela Roselini.  Privatni život Martina Skorsezea komplikovan je kao i radnje njegovih filmova. Sa njom je bio u braku od 1979. do 1983. godine. Ona mu je bila ,,treća sreća”, ali očito, nije potrajala. Prvo sudbonosno ,,da” izgovorio je Laren Brenan 1965. i ostali su venčani sve do 1975. Iste godine zavetovao se na večnu ljubav drugoj, Džuliji Kameron, a ta ljubav trajala je do 1979 – do iste godine kada je zaplovio u bračne vode sa Izabelom!

Posle Izabele bio je u braku sa Barbarom da Finom od 1985. god 1991. godine, a tek peta, Helen Moris, kojoj je prsten na ruku stavio ’99. godine, uspela je da ga smiri

Laren mu je, inače, rodila ćerku Ketrin, Džulija ćerku Domeniku (koja se, inače, pojavljuje u ,,Doba nevinosti”, koji je režirao). Treću ćerku Frančesku rodila mu je poslednja žena. Ona je, takođe, glumica.

Pročitajte još:

Podlost jednog Bitlsa: Džordž Harison tražio od fana da upropasti Makartnijeva kola, poslao detaljne instrukcije i lokaciju

Johnny, be good! Kako se Dep, slatki dečko Holivuda, srozao na najniže grane života?

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike