Božićni intervju sa Jelenom Tomašević: Trud da se uredi duhovni život, znači ljubav prema samom sebi

07.01.2021

10:17 >> 20:04

0

U porodici pevačice oduvek se tradicinalno praznovao 7. januar, a kako je istakla u razgovoru za 24sedam, najlepši deo Božića njihovoj porodici su liturgija

Božićni intervju sa Jelenom Tomašević: Trud da se uredi duhovni život, znači ljubav prema samom sebi
Foto: Miloš Nadaždin

Pevačica Jelena Tomašević i njen suprug, glumac Ivan Bosiljčić, oduvek su izuzetno poštovali prazničnu tradiciju, kojoj uče i ćerku Ninu, pa će i ove godine za Božić ispratiti radosne običaje, pre svega u duhu porodice i molitve.

Međutim, ovaj 7. januar neće provesti van Beograda sa svojim roditeljima, zbog situacije sa koronavirom, ali se Jelena zato u razgovoru za 24sedam podsetila praznika iz detinjstva, kao i uticaja koji su na nju imali koliko roditelji, toliko i baka i deka.

– Uvek sam proslavljala Božić sa svojim roditeljima, starijim bratom Darkom i sa svojim dekom i bakom. Poštovali smo sve običaje, a zauvek ću pamtiti bakinu cicvaru, jelo koje je obavezno spremala za svaki Božić. Sa Ninom proslavljamo svake godine, učimo je da svoju veru čuva i slavi, a tuđu da poštuje.

Šta vam je najlepše na Badnje veče i Božić?

– Najlepše mi je porodično okupljanje na Badnje veče, unošenje badnjaka i slame u kuću, a na Božić – liturgija i svi običaji u kući.

Koliko smatrate da su verski praznici važni za porodicu?

– Smatram da su verski praznici bitni ne samo zbog okupljanja porodice, već i da bi se u tim danima posebno setili našeg predačkog nasleđa. Sveti oci kažu da na naš duhovni život pored različitih faktora, utiču i životi naših predaka i da su oni utkani u nas, zato je bitno da se molimo za njih isto koliko i za žive i da održavamo ono što nam je zapisano u genima

Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić Foto: Miloš Nadaždin

Ko je vas najviše naučio veri, verskim običajima i odlasku u crkvu?

– Moji roditelji i baka i deka su proslavljali sve pravoslavne praznike i to je bio najlepši uticaj koji su imali na mene. Kako sam odrastala, sama sam nastavila da produbljujem svoj odnos prema duhovnosti, molitvi i prema Bogu. Trud da se uredi duhovni život je najveći znak poštovanja i ljubavi prema samom sebi, a samim tim i prema celom svetu.

Da li je Ivan uključen u spremanje božićne trpeze? Da li vi mesite česnicu?

– Nina mi je najveći pomoćnik u kuhinji kada mesimo česnicu. Osim što mesi sa mnom, ona voli da stavi novčić, dren, pšenicu…

Da li ćete negde putovati? S kim se družite tokom praznika?

– Volimo da za Božić budemo sa našim roditeljima. Tako se vratimo u detinjstvo, a Nina uživa kada smo svi zajedno. Ove godine ćemo ipak proslaviti sami kod kuće, zbog aktuelne situacije, u nadi da ćemo već Vaskrs slaviti zajedno.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti