Stres nas najviše inspiriše! VHS Stereo: Voleli bismo da sarađujemo sa Džonijem Štulićem, ako se ikad vrati sa „robije"

19.01.2021

19:49 >> 22:47

0

Užički trio najavljuje u ovoj godini svoj prvi album, a svi oni koji istinski vole muziku, zainteresovaće se za bend čiji se spot za prvi singl u rekordnom

Stres nas najviše inspiriše! VHS Stereo: Voleli bismo da sarađujemo sa Džonijem Štulićem, ako se ikad vrati sa „robije"
Copyright VHS Stereo, Foto: Ana Melentijević

Užički trio „VHS Stereo“, čiji sastav čine Aleksandar Hadžić (vokal, gitara), Milan Cicvarić (bubnjevi) i Aleksa Gerzić (bas gitara, prateći vokal), trenutno živi i stvara u Beogradu. U intervjuu za 24sedam nesebično su govorili o tome kako je bend nastao, ko su im uzori, kao i kroz kakve poteškoće prolaze zbog trenutne situacije sa koronavirusom. Takođe, progovorili su i na temu grupe „Ubrzo potom”, koja je doživela svoj raspad, a činili su je Aleksandar i Milan.

Spot za „Navijam za tebe” našao se na jednoj listi najboljih, za prvu polovinu 2020. godine. Šta mislite da je napravilo taj „wow” efekat, pa ste dostigli takav uspeh?

Aleksandar: Hvala na komplimentu, nismo baš sigurni koliko smo postigli „wow” efekat objektivno gledano, ali nama svakako jeste bilo „wow” to što je pesma lepo primljena, s obzirom na to da je prvi singl i da bilo šta što smo od muzike radili ranije nije imalo ni približan odziv. Pored same pesme oko koje smo se potrudili, mislim da je u velikoj meri doprineo spot koje su radile rediteljka Jovana Avramović i direktorka fotografije Ana Melentijević, zajedno sa brojnom ekipom ljudi koju su povukli sa sobom. Ovo je prilika da im svima kažemo jedno veliko hvala!

Pomenutom pesmom najavili ste prvi album, „Večeras nisam dobro”. Kako ste se opredelili za takav naziv?

Milan: Stvar je u tome što su se u međuvremenu javile nove ideje za ime albuma, tako da će verovatno do samog objavljivanja biti neizvesno kako će se zaista zvati.

Kako je nastao „VHS Stereo”?

Aleksandar: Jednostavno je, prvi bend u životu u kom sam svirao još pre deset godina bio je bend u kom su svirali i Milan i Aleksa, a od tada je formirana (i rasformirana) gomila kojekakvih muzičkih projekata u kojoj sam svirao što sa Aleksom, što sa Milanom. Mi se družimo od ranog detinjstva i bilo je samo pitanje vremena kad ćemo se okupiti da napravimo nešto „malo ozbiljnije”.

Aleksa: Jednog prepodneva sam dobio poziv od starog prijatelja (Aleksandra), koji je rekao da ima ideje za nekoliko pesama, našli smo se na džem sešnu i iste večeri odlučili da napravimo VHS stereo.

Milan: Ja sam poslednji dobio „člansku kartu VHS-a”, nakon poslušanih demo snimaka, unapred organizovane svirke i želje da ponovo sviram sa braćom najvećom.

Šta se desilo sa bendom „Ubrzo Potom”?

Milan: Kao pečat na tranziciju iz srednje škole na fakultet došao je raspad benda. Ubrzo potom, nastao je „Aeleback” – nezbrinuto multikulturalno elektro dete petorice zbunjenih momaka. I dan danas zasviraju se na probama pesme „Ubrzo Potoma”.

Aleksandar: „Ubrzo potom” je jedno divno svedočanstvo našeg odrastanja kroz srednju školu. Mnogo sam ponosan na taj bend, jer smo tada bili toliko naloženi na sviranje i muziku i drago mi je što smo tako provodili slobodno vreme. Ipak, s prelaskom iz Užica u Beograd, usled upisivanja fakulteta, mnogo toga se promenilo. Svakodnevnica više nije bila tako bezbrižna, životni prioriteti su uzeli maha i shvatili smo da će morati da prođe određeno vreme pre nego što ponovo zasviramo.

Ko su vam uzori, a koga smatrate najvećom konkurencijom na domaćoj sceni?

Milan: Ima vrhunskih izvođača u celom regionu, te ne treba da postoji nikakva konkurencija, već saradnja. Od uzora – „Zaklana Čeljad” i „Deponija”, poslednji veliki konceptualni umetnici u zemlji.

Aleksandar: Ima odlične muzike i to sa užitkom pratim, međutim, mislim da ima još mnogo prostora na „sceni” i verujem da još mnogo toga treba da se desi, i desiće se, siguran sam. Prostora ima i više nego dovoljno za sve, hajde da ga zajedno popunimo. Ako pričamo baš o zvuku „VHS–a” na mene su najviše uticali „Eva Braun”, „Veliki Prezir” i naravno „Jarboli”.

Aleksa: Oliver Dragojević i Arsen Dedić.

VHS Stereo, Foto: Ana Melentijević

Da možete da slušate jedan bend do kraja života, koji bi to bio i zašto?

Aleksa: „Massive Attack”,  jer imaju više žanrovski različitih epoha kojima se uvek rado vraćam.

Aleksandar: „Whitest boy Alive”.  To je grupa koja je svet za sebe. Postoji još bendova koji ispunjavaju takav kriterijum, ali biram „WBA” jer volim ama baš svaku njihovu pesmu.

Milan: „The Doors”.

Da li postoji neko s kim biste voleli da ostvarite saradnju?

Aleksa: Majli Sajrus, Brajan Vilson iz „Beach boysa”… I Fil Spektor, ali iznenada nas je dočekala vest da je preminuo, pa mi se ta želja, eto, neće ispuniti.

Aleksandar: „Inmusic festival”.

Milan: Sa Džonijem Štulićem, isto ako ga „puste sa robije uskoro”.

Šta to tačno znači?

Milan: Šalim se malo, jer Džoni je već godinama u dobrovoljnom izgnanstvu u Holandiji…

Sa kakvim željama ste ušli u 2021. godinu?

Milan: Sva trojica smo slavili na različitim mestima, uglavnom sa jako malim brojem ljudi, pošto nam nije svejedno u celoj ovoj situaciji, zbog članova porodice s kojima smo uvek u kontaktu za praznike.  Želja nam je da sve ovo konačno prođe, sa što manje mrtvih i ranjenih, pa da održimo prvu svirku u Beogradu, s obzirom na to da uopšte nismo svirali otkad je singl izašao.

Pročitajte još:

Kakvi su vam dalji poslovni planovi i hoće li biti noviteta ove godine?

Aleksa: Planiramo da objavimo tri singla koji će biti propraćeni spotovima i da do kraja godine uđemo u studio i snimimo ostatak albuma.

Šta vas najviše inspiriše?

Milan: Stres.

Aleksa: Trenutno me najvise inspiriše misao da ćemo kada ovaj karantin prođe krenuti sa nastupima i imati šta da predstavimo ljudima.

Aleksandar: Kada vidim da je nekome do nečeg zaista stalo i da je spreman da u to uloži celog sebe. Nevezano da li se radi o muzici, poslu kojim se bavi, partnerskim odnosima ili brizi za svoju porodicu.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike