Šest godina od smrti Kemala Montena: Najveći jugonostalgičar, koji je za sebe govorio da nije popularan

21.01.2021

12:38

0

Pevač je preminuo u Zagrebu posle komplikacija od transplantacije bubrega. Njegove pesme slušaju se i dan-danas, a jedne od najpoznajih hitova su Nekako s pro

Šest godina od smrti Kemala Montena: Najveći jugonostalgičar, koji je za sebe govorio da nije popularan
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Na današnji dan pre šest godina, preminuo je bosansko-hercegovački pevač i kantautor Kemal Monteno.

On je izgubio bitku zbog komplikacija, koje su usledile nakon transplantacije bubrega. On se 15 godina pre smrti stacionirao u hrvatskoj prestonici, gde je i preminuo u zagrebačkoj bolnici.

U njegovim pesmama preovladavali su stihovi o ljubavi, o onome što je osećao i doživljavao, a one koje će uvek biti upamćene su “Nekako s proljeća”, “Nije htjela”, “Vratio sam se živote” i mnoge druge. Kemal je sarađivao tokom karijere sa najpopularnijim pevačima iz Srbije i regiona, a neki od njih su Toma Zdravković, Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Gabi Novak, Tereza Kesovija… Čoliću je radio hitove “Sinoć nisi bila tu” i “Gori vatra”, dok je hit Indeksa, “Bacila je sve niz rijeku”, takođe, dobio sve pohvale.

Godine 1970. je sa svojim prijateljem Davorinom Popovićem pevao Titu kada je bio u Bugojnu. U filmu “Pjevam danju, pjevam noću”, za koji je napisao muziku i čak u njemu i glumio, izašao je 1979. godine. Uvek je važio za jednog od najvećih jugonostalgičara, a početkom devedesetih godina nije mogao da napusti ratno Sarajevo. Međutim, to kasnije nije ni želeo. Ipak, 1995. godine se sa porodicom preselio u Zagreb. Ubrzo je održao sedam uzastopnih koncerata u dvorani „Vatroslav Lisinski“, a 2012. godine je imao nastup u sarajevskoj Zetri, na kom je obeležio 40 godina karijere.

pročitajte još

– Reči moje pesme “Doli Bel” najbolje oslikavaju moje odrastanje u Sarajevu . U pesmi se kaže “nismo imali ništa, al smo imali sve”, a sada imamo sve ali nemamo ništa. Ja sam iz jednog mešovitog braka. Moj otac Osvaldo je bio je Italijan koji se zaljubio u moju majku Bahriju. Zbog toga je moje odrastanje bilo zanimljivo. Mada, meni je najvažnije da je moj otac bio jedan divan čovek, koji je više voleo Sarajevo nego celu Italiju – izjavio je pre deset godina za “Južne vesti” o svojoj porodici.

Sa Brankom je 1967. godine počeo da se zabavlja, a 1971. godine su se i venčali. Dobili su ćerku Adrianu i sina Đanija, koji je talenat nasledio od oca. Kemal je 1993. godine prvi put postao deda, kada je dobio unuku Lajlu, a dve godine kasnije i Loru. Jednom prilikom Monteno je izjavio da je supruzi posvetio sve svoje pesme, kao i da mu je ona bila inspiracija. Iako je bio veoma popularan, nikad nisu imali problema zbog njegove slave. Jedan je od retkih pevača koji nije imao nijednu mrlju u karijeri, a za sebe je govorio skromno da nije popularan.
Kemal Monteno sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju “Bare”.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike