Pravi „Highway to Hell"! Prošla je 41 godina otkako su rokera ostavili pijanog u kolima, a on se više nije probudio

19.02.2021

15:35 >> 16:26

0

Ronald Belford Skot preminuo je 19. februara 1980. godine. Prethodne večeri je bio izašao s prijateljima i popio čašicu više, ali taj provod ostao je upam?

Pravi „Highway to Hell"! Prošla je 41 godina otkako su rokera ostavili pijanog u kolima, a on se više nije probudio
Copyright Bon Skot, Printscreen „Countdown", Ian „Molly" Meldrum interview with Bon Scott

Danas, 19. februara, navršava se 41 godina otkako je čuveni Ronald Belford „Bon” Skot, pevač benda AC/DC pronađen mrtav u automobilu, posle jednog noćnog provoda. Kako su prenosili strani mediji, roker se sa 33 godine posle čašice više koju je popio gotovo onesvestio u kolima, tačnije ugušio se. Na „Classic Rock-ovoj” listi „100 najboljih frontmena” iz 2004, Bon je „zaradio” prvo mesto („prešišao” Roberta Planta iz „Cepelina”, te „Kvinovog” Fredija Merkjurija), a AC/DC se i privatno i poslovno veoma teško nosio s njegovim preranim odlaskom.

– To je za nas bilo kao da smo ostali bez člana porodice – ispričao je u intervjuu za „Ultimate classic rock” gitarista Angus Jang: Teško je proći kroz to. Nije samo da je to vaš prijatelj u pitanju, nego i čovek s kojim ste sve vreme radili.

 

Album „Highway to Hell” bio je i poslednji koji je sastav uradio s Bonom. Poslednji put su nastupali sa njim 24. januara 1980. godine (Gaumont Theatre, Southampton, U.K).

Bon Skot Profimedia

Bon je kobne noći izašao s prijateljem Alisterom Kinerom, koji je kasnije tamošnjim medijima ispričao kako su prošli poslednji trenuci rokerovog života.

– Popili smo i pošto nisam mogao da ga probudim, ostavio sam ga u autu i pozvonio na vrata Silver Smit (Bonove tadašnje devojke). Rekla mi je kako se to često dešava i da ga ostavim da prespava.

Pre nego što je otišao svojoj kući, spustio mu je sedište kako bi ležao, a ne spavao u sedećem položaju. Ujutru, međutim, primetio je da je on još u kolima, ali da ne diše. Hitno ga je odvezao u „King’s College” bolnicu, ali bio je proglašen mrtvim odmah po dolasku. Detalji poslednje večeri i danas su velika misterija. Bubnjar Kolin Berdžes, koji je bio u originalnoj postavci AC/DC, na primer, seća se da ih je sreo i da je Bon „delovao sasvim okej, kao da uopšte nije pijan”.

– Siguran sam da, kada smo napustili lokal, Bon uopšte nije bio pijan – tvrdio je on.

Pročitajte još:

Grupa je, inače, već bila u procesu rada na idućem projektu, posle „Highway to Hell” i očekivali su ga da se pojavi već idućeg dana i pridruži im se. Zbog tragičnog događaja, Brajan Džonson proglašen je za novog pevača u aprilu 1980, pa je on dovršio pesme. Dugo se šuškalo kako su za neke koristili Bonov glas, ali kako napominju iz benda, to nije istina. Bona nema ni na koji način u čitavom „Back in black-u”, ali je album objavljen njemu u čast.

– Želeli smo jednostavan, crni kaver – ispričao je Jang za „Behind the music” na VH1.

– Sve je, na kraju, njemu u čast bilo. Čak i zvono na početku „Hell’s Bells” je kao mala posveta” – dodao je.

I dan-danas nije jasno šta se dogodilo u međuvremenu, pa je legendarni pevač preminuo. U zavisnosti od toga ko o njegovoj smrti priča, uglavnom se „vrte” tri teorije: gušenje, trovanje alkoholom i hipotermija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike