Tužan odlazak Đorđa Balaševića, „novosadskog dečaka" kom roditelji nikad nisu došli na koncert

19.02.2021

16:20 >> 20:03

0

Poznati kantautor preminuo je danas, 19. februara, u 67. godini

Tužan odlazak Đorđa Balaševića, „novosadskog dečaka" kom roditelji nikad nisu došli na koncert
Copyright Đorđe Balašević ATAImages/Antonio Ahel

Đorđe Balašević preminuo je danas, 19. februara, u 67. godini. Pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se lečio od upale pluća.

Novosadski kantautor rođen je 11. maja 1953. godine. Svojevremeno, bio je član grupa „Žetva” i „Rani mraz”, pa je 1982. započeo solo karijeru. Ukupno, objavio je 12 albuma, ali i glumio u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku. Sa „Žetvom” je, inače, snimio prvi singl „U razdeljak te ljubim”. Pesma mu nije bila posebno draga, ali ga je upravo ona proslavila.

Balaševićev deda Đoka se prezivao Balašev, ali je 1941. godine, za vreme Drugog svetskog rata, iz straha „da će ga Mađari pomađariti” dodao nastavak „ić”.

Muzika je bila velika ljubav „novosadskog dečaka”, ali njegovi roditelji uvek su verovali da njihov naslednik treba da se bavi geografijom, za koju se i školovao. Iako je im je kasnije uvek ostavljao dva mesta za koncert, oni se, pak, nisu pojavljivali.

Kako je više puta napomenuo – mrzeo je formalnosti, a 1992. godine odbio je da ide na vojni front, zbog čega su njegove pesme bile zabranjene u državi.

Iz rodnog grada nije odlazio, a tu je i svio porodično gnezdo sa suprugom Oljom, koja je bila njegova vlika zvezda vodilja, muza koju je oduvek sanjao. Iz njihove ljubavi izrodilo se troje dece: Jovana, Jelena i Aleksa.

Iza sebe ostavio je mnoštvo pesama koje su posvećene Olji, a svoje reči pretočio je i na papir – pa tako može da se pohvali i sa nekoliko književnih dela.

Krajem 2019. godine, Đorđe je imao infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi. Tada, oglasio se na svom Fejsbuku rečima:

– Bio sam u nekoj maloj frkici. Bio sam četiri dana u bolnici. Nisam imao operaciju na otvorenom srcu. Malo sam doteran, stvarno imamo najbolji institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici… Dobio sam četiri stentića. Rekli su da ću moći da trčim. Ne verujem… imam sto godina! Ali se nadam da ću moći da nastavim gde smo stali i da još neko vreme neću dobiti ulicu u Novom Sadu.

Osim po brojnim pesmama, Đole će ostati umpaćen po svom duhovitom stavu, kao i već čuvenim dosetkama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike