Olivija Man otvoreno o velikoj borbi: Za moje stanje nema leka, nisam imala drugog izbora nego da prihvatim te velike promene

23.02.2021 | 21:20 >> 20:30

Autor: Milica Gudžulić

Otkako joj je dijagnostikovana fibromialgija, poremećaj za koji se veruje da pojačava bolne senzacije tako što utiče na način na koji mozak obrađuje signa

Copyright Oivija Man Profimedia

Glumica Olivija Man progovorila je otvoreno o svojoj borbi sa fibromialgijom za „People”, te objasnila da su je godinama mučili razni simptomi dok na kraju nije dobila dijagnozu, te preduzela izvesne mere i savete lekara, zarad boljeg stanja. Fibromialgija je, inače, poremećaj za koji je karakterističan široko rasprostranjen mišićno-skeletni bol, praćen zamorom, lošim snom i memorijom, kao i promenama raspoloženja.

Pročitajte još:

Prvi simptomi uglavnom počinju posle neke fizičke traume, infekcije, operacije ili psihološkog stresa. Nekad se, pak, javljaju bez jasnog uzroka i vremenom, a žene češće muči nego muškarce i obično između 30. i 50. godine života.

– Nisam znala šta se dešava. Godinama sam imala različite simptome koje nisam mogla da definišem – pričala je Olivija o bolesti za koju nema leka, već se zarad boljeg stanja pacijentu skreće pažnja da živi manje stresno i bez psihičke napetosti.

Vebanje, masaže i akupunktura umeju da ublaže tegobe, kao i kognitivno bihejvioralna terapija – sve u zavisnosti od simptoma koji se manifestuju.

– Iz ishrane sam izbacila gluten, mlečne proizvode i šećer. Morala sam da izbacim mnogo stvari koje sam navikla svakodnevno da konzumiram i koje sam stvarno volela. Nisam imala izbora, osećala sam se baš loše. Morala sam da lekara i u potpunosti promenim dijetu – istakla je Olivija.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam