Džordž Martin, „peti Bitls": Kad se grupa raspala ostao je uz Makartnija i Stara, proživeo je ludih 90 godina, a umro u snu

06.03.2021 | 22:51 >> 22:55

Autor: Milica Gudžulić

Kažu - da nije bilo njega, sastav ne bi postao ono što jeste. Zato mu je i nadenut taj nadimak, koji ga je pratio do samog kraja

Copyright Džordž Martin Profimedia

Često se napominje kako da nije bilo Džordža Martina, ne bi bilo ni čuvenih „Bitlsa“. Bila to stoprocentna istina ili ne, britanski muzički producent, aranžer i kompozitor ostao je upamćen ponajviše kao „peti Bitls”, koji je svakako pomogao sastavu da dotakne zvezde. Džon Lenon svojevremeno je pričao kako je „Džordž i te kako zaslužan za to kakvi su i koliki”, pa i ne čudi što mu je nadenut takav nadimak.

Pročitajte još:

Ipak je bio producent (ili koproducent) čitavog njihovog izvornog opusa, a na pojedinim snimcima – on je taj koji svira klavir.

Od 1963. godine, te čuvene „Please please me”, pa sve do 1969, Martin je praktično i bio član benda – sa njima je usko sarađivao i uređivao njihov zvuk, kao i srž svake pesme. Nakon raspada, ostao je uz Makartnija i Sara kao producent, a posebno se pamti njegov rad na „Live and Let Die” 1973.

Osim sa „Bitlsima”, radio je i sa Selin Dion, Eltonom Džonom, Kenijem Rodžersom… I dok strani mediji i ne dotičući se njegove blistave karijere često napominju da je gospodin proživeo zaista ludih 90 godina, njegovo ime našlo se na pojedinim listama „poznatih koji su preminuli, a da se ne zna od čega”. Naime, „peti Bitls” umro je 8. marta 2016, a uzrok smrti nije otkriven javno – osim njegovih godina i toga da je „otišao” u snu, nikakvi drugi detalji se ne znaju i danas.

Copyright Džordž Martin Profimedia

Samu vest o smrti, inače, potvrdio je Ringo Star na Tviteru, pa tek za njim predstavnik za medije iz „Universal Music Group-e”. Za sobom, ostavio je suprugu Džudi Lokhart i četvoro dece.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam