Ispovest saradnika Sanje Ilića: Bio je čovek velikog autoriteta! Otišao je prerano i iza sebe ostavio mnogo projekata i planova

10.03.2021

08:15 >> 08:26

0

U intervjuu za 24sedam, menadžer za odnose sa javnošću grupe Balkanika” otkrio nam je sve o idejama velikog umetnika

Ispovest saradnika Sanje Ilića: Bio je čovek velikog autoriteta! Otišao je prerano i iza sebe ostavio mnogo projekata i planova
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Frontmen grupe „Balkanika” Aleksandar Sanja Ilić preminuo je 7. marta i iza sebe ostavio mnoga nedovršena dela i projekte koje je tokom poslednjih godinu dana zapisivao. O svemu onome što ne znamo o Sanji Ilić, kao čoveku umetniku, prijatelju, drugu i saradniku, za 24sedam priča Marko Spalević, menadžer za odnose sa javnošću grupe „Balkanika” i dugogodišnji saradnik Sanje Ilića.

– Sanja Ilić je bio izvanredan čovek, u svakom smislu. Možda je čak i suvišno govoriti o tome koliko je bio značajan kao umetnik, s obzirom na broj njegovih dela i raznovrsnost žanrova kojima se bavio. Kada je bio mlad autor, on je učestvovao u formiranju eks-jugoslovenske pop i rok scene, na svaki način. Umeo je da spoji ljude u bend, u duete, da osmisli nastup, što je slučaj sa Dadom Topićem i Slađanom Milošević. Ne samo što je komponovao melodije koje su pesme učinile hitovima, on je prosto bio neko ko je imao „njuh” za šou-biznis. Mislim da je njegova pokretačka energija dosta doprinela stvaranju eks-jugoslovenske scene, kakvu je danas znamo. Zauvek će se pamtiti njegov rad sa grupom „Balkanika”, gde je tokom dve decenije, na jedinstven način, muziku sa našeg podneblja predstavljao svetu. Sanja je bio neko ko je bio prepoznat na globalnom nivou, „Balkanika” je nastupala svuda. Kada sve ovo stavimo na stranu, on je pre svega bio sjajan saradnik svima koji su ga okruživali, od muzičara u bendu do tima koji je sve to pratio – produkciju, tour menadžera, PR menadžera…. Zaista je umeo da učini da se svako oseća kao ravnopravni deo tima i kao neko ko svojim radom doprinosi tome da projekat živi. „Balkanika” je bila jedan od najvećih bendova na našim prostorima zahvaljujući Sanji. Sve je funkcionisali u jednoj harmoniji i pozitivnoj atmosferi. Umeo je da se našali u pravom trenutku i da nasmeje ceo tim. To je posebno značilo kada je grupa „Balkanika” bila na Evroviziji. Njegovo znanje i beskrajna pozitivna energija su nas vodili kroz ceo taj projekat, i mislim da je to i te kako doprinelo tome da Srbija završi u finalu tako velikog takmičenja.

Privatna Arhiva

Iako je bio frontmen grupe, nije imao naređivački stav, uvažavao je tuđe ideje, pravio kompromise, a opet imao veliki autoritet nad timom sa kojim radi.

– Sanja je bio umetnik koji je razumeo druge umetnike. Svako ko je imao dobru ideju mogao je da je predloži, bilo da je to način na koji bi se nešto izvodilo, radilo i kako bi izgledao nastup. Zaista je bio otvoren. Kada kažem otvoren za predloge, ne mislim samo na članove grupe. On je bio neko ko je pratio apsolutno sve trendove. Bio je upućen u sve što se dešava u svetu i kod nas. Sa druge strane, stvar koju treba napomenuti je da je on bio čovek velikog autoriteta. Njemu se zaista verovalo. Sanjina odluka se svima činila kao najbolji izbor, verovatno zato što je uvek bila opravdana i zato što je iza toga stajalo veliko iskustvo i značajno poznavanje scene i posla kojim se bavi.

Pročitajte još

S obzirom na to da su lekari tek po prijemu u bolnicu saznali da veliki muzičar boluje od leukemije, Marka smo upitali da li je nekada pokazivao da se oseća loše, na šta nam je on rekao da nije bilo nikakvih naznaka za tako nešto jer je Sanja uvek bio vedrog duha.

–  Sanja je sa sobom nosio izuzetnu energiju, pre svega pozitivnu i pokretačku energiju koja je nosila sve nas. On je bio čovek koji je uvek bio entuzijastičan. Svemu je davao podjednaku važnost, bilo da su to probe, nastupi, koncerti. Onom što je radio, pristupao je sa toliko mnogo profesionalizma i entuzijazma. Kakvu energiju je slao, takav je i bio. U svakom trenutku nasmejan, raspoložen, vedar, on je bio taj koji nas je nosio. Kod njega promene, ne samo zdravstvene, nego i u raspoloženju, niste mogli da primetite. Bio je čovek koji je pozitivan, raspoložen i koji se, ja mislim, i sam uvek dobro osećao.

Privatna arhiva

Atmosfera u bekstejdžu je, kako kaže, uvek bila na vrhuncu, a Sanja je uvek bio animator dobre zabave.

– Uvek je to bila prijateljska atmosfera u kojoj nastaju velika dela. Evo, baš kada govorimo o Evroviziji, ja ne znam da li je neko od predstavnika Evrovizije imao više različitih varijanti pesme nego što je to bilo sa pesmom “Nova deca”. Možda smo zaboravili, ali „Balkanika” je otišla u Portugaliju da predstavlja Srbiju, tako što je u svrhu promocije pripremila pesmu i na drugim jezicima, čak i na portugalskom. Na različite načine se pristupalo promociji, a sve ideje rađale su se tokom nezaboravnog kreativnog procesa. Kada su anegdote u pitanju, njih je bezbroj (smeh). Mogu samo da zamislim koliko je bilo zanimljivo svima njima, a i meni, da putuju sa Sanjom. Na letnjim turnejama, vožnja u jednom smeru umela je da traje i po više od 10 sati, a on je taj koji je bio glavni za animaciju i šalu. Svi mi ovih dana, kada spomenemo Sanjino ime, kažemo: „Nedostajaće nam vreme koje smo proveli sa njim. On je umeo da svima ulepša život.”

I na samom kraju ovog intervjua, saznali smo da je Sanja imao velike planove i projekte koji bi dodatno učvrstili njegovu bogatu karijeru.

Privatna arhiva

– Sanjin odlazak je zaustavio neke ideje i projekte koje je imao u planu i to samo govori o tome da je on čovek koji je bio spreman da radi, uvek želeći da ide dalje i dalje. Poslednjih godinu dana, za vreme karantina i pandemije, Sanja je radio na projektu pod radnim nazivom „Balkanika peva Sanju”. Želeo je da svoje velike hitove, koje je pisao za druge izvođače, sada ponovo rearanžira i snimi u izvođenju grupe „Balkanika”. To su pesme poput „Princeza”, „Srećo, reci”, „Halo, halo”… Osmišljavalo se sve za izlazak tog albuma. Isto tako, Sanja je želeo da radi na TV emisiji u kojoj bi putovao širom regiona i sretao se sa starim saradnicima, muzičarima kao što su Tereza Kesovija, Mišo Kovač, Zlatko Pejaković… Sanja je uvek pisao, verujem da je iza njega ostalo mnogo ispisanih stranica koje bi mogle da posluže kao scenario za jedan dobar film – ispričao je dugogodišnji saradnik Sanje Ilića za 24sedam.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike