Zafir Hadžimanov je dugo vodio bitku sa srcem

27.03.2021

15:42 >> 17:12

0

Glumac je poslednju ulogu odigrao u seriji Nemanjići - rađanje Kraljevine”, a u jednom intervjuu je priznao da je lošeg zdravlja

Zafir Hadžimanov je dugo vodio bitku sa srcem
ATA Images

Glumac Zafir Hadžimanov preminuo je u 77. godini života od posledica koronavirusa. Bio je svevrstan, obožavao je umetnost, što govori o tome koliko je bio zastupljen na javnoj sceni kao kantautor, pesnik, glumac.

Hadžimanov je rođen 1943. godine u Kavadarcima u Makedoniji, a završio je gimnaziju i muzičku školu u Skoplju, gde je počeo da se bavi muzikom i pozorištem. 1967.godine diplomirao je glumu na FDU u Beogradu. Paralelno sa studijama, nastupao je kao pevač zabavne muzike i snimio svoje prve dve ploče na kojima je i autor tekstova.

Uporedo sa pevačkom, tekla je i njegova glumačka karijera. Igrao je glavne uloge u filmovima Žike Mitrovića „Nož” i Trajčeta Popova „Makedonska krvava svadba”, i u još nekoliko filmova.

Šezdesetih godina nastupao je na svim festivalima u Jugoslaviji. Na „Opatiji 65” sa pesmom „Zašto dolaziš samo s kišom” osvojio je prvu nagradu. 1967.godine na festivalu u Varaderu, Kuba, proglašen je za najpopularnijeg pevača. Išao je na turneje po SSSR-u, snimao televizijske šou programe. Na festivalu u Opatiji 1969.godine izveo je šansonu „Bio je maj”, svoj najpoznatiji evergrin.

Zbog slabijeg zdravstvenog stanja, povukao se u ilegalu, a njegova poslednja uloga je bila u seriji „Nemanjići – rađanje Kraljevine” gde je igrao Teodora I Laskarisa.

– Već dve godine, otprilike, imam zdravstvenih problema, koji nisu baš zanemarljivi, radi se o srcu. Nije šala-komika, dosta je ozbiljna stvar. Sva sreća, nalazim se u ekipi dr Milašinovića koja se brine o meni, pa idem ka boljem. Počeo sam i malo da plivam, da se vraćam u neku normalu, nisam još postigao neke velike uspehe, ali mogu da odradim neke manje zadatke kao što je bio slučaj u seriji „Nemanjići” – izjavio je Zafir za „Novosti”.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi