Od džeparoša do velike zvezde: Život Džeja Ramadanovskog pun je uspona i padova

07.12.2020

21:26 >> 09:26

0

Kolege su ga volele i poštovale, mladi i danas pevaju njegove hitove, a večiti dečak sa Dorćola otišao je u legendu baš u nedelju, na dan koji je opevao u

Od džeparoša do velike zvezde: Život Džeja Ramadanovskog pun je uspona i padova
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Proslavljeni srpski pevač Džej Ramadanovski preminuo je danas, 6. decembra, od posledica srčanog udara. Doktori su nakon toga pokušali reanimaciju u njegovom stanu na Dorćolu, ali nisu uspeli da vrate folkera u život. Tokom višedecenijske karijere Džeja je zavoleo ceo region, a bio je i jedan od najcenjenijih kolega na estradi, čemu u prilog govori broj ljudi koji su se oprostili od njega.

Detinjstvo i odrastanje

Džej je rođen 29. maja 1964. godine u Beogradu u višečlanoj romskoj porodici na Dorćolu. Otac Mazlam bio je obućar, dok mu je majka radila u komunalnom preduzeću „Zelenilo“. U školu je krenuo 1972. godine i pokazao se kao prilično dobar đak. Imao je sve petice, a majka se trudila da tamo uvek ide uredan i u pantalonama „na peglu“.

Roditelji su mu se razveli kada je njegov otac odlučio da se preseli u Austiju. Sa sobom je poveo i Džeja, ali kada je on pao razred, odlučio je da ga vrati u Beograd, gde je od tada živeo sa bakom Dragicom Pekić, dok mu je majka sa sestrama stanovala nekoliko kuća dalje. Još kao dete počeo je da se bavi džeparenjem, a kada ga je majka jednom prilikom uhvatila u tome, dobio je batine i poslat je kući. Ipak, to ga nije ubedilo da odustane od „ćorava posla“, pa ga je socijalna služba poslala u dom za maloletnike, iz kojeg je bežao skoro svakog dana. Najduže je ostao u Domu „Vasa Stajić“ na Voždovcu, čiji je štićenik bio skoro devet godina. Tu je završio autolakirerski zanat, a u šali je umeo da kaže da je postao „umetnički dekorater za limuzine“.

Džej Ramadanovski ATAImages/Antonio Ahel

Vojni rok odslužio je na hrvatskom ostrvu Vis, da bi posle šest meseci zbog lošeg vladanja bio prekomandovan u građevinski vod u Splitu. Nadređenima je odmah rekao da je bolje da ga stave u samicu nego da mu daju lopatu, pa je bio pošteđen teških poslova. Dobio je zadatak da, dok ostali vojnici kopaju, on čuva puške. Snalažljiv po prirodi, uspeo je da izbegne i taj posao, pa je plaćao drugim vojnicima da čuvaju puške, a on je džepario po gradu. U jednom intervjuu rekao je da je imao toliko novca da je ocu kupio veš-mašinu i pločice za kupatilo. Po povratku iz vojske vratio se na ulicu. Nastavio je da džepari i prodaje garderobu.

Sudbinski susret

Marinu Tucaković i Aleksandra Radulovića Futu upoznao je 1987, kada je imao 23 godine, a pre nego što je počeo saradnju sa njima pevao je povremeno u „Klubu narodnjaka“, najčešće pesme Muharema Serbezovskog „Zašto su ti kose pobelele, druže“ i „U godini jedan dan“. Tu je upoznao i legendarnog Tomu Zdravkovića, ali se prelomni trenutak desio kada mu je Marina napisala pesmu „Zar ja da ti brišem suze“. Tada je velika folk zvezda Vesna Zmijanac tražila da ona otpeva tu pesmu, ali ju je Tucakovićeva namenila Džeju.

Prvi studijski album, „Ljubio sam, nisam znao“ objavio je 1988. godine za produkcijsku kuću „Diskoton“, a iste godine izašao je i drugi, „Zar ja da ti brišem suze“. Ramadanovski je skrenuo pažnju na sebe, a kako je sam pričao, zahvaljujući menadžeru Radoslavu Raki Đokiću, koji je bio i menadžer Saše Popovića i Lepe Brene, nije prokockao sve što je zaradio. Naredne godine odigrao je manju ulogu u filmu „Hajde da se volimo 2“ i tada je interesovanje javnosti za njega postalo još veće.

Najveći hitovi

Tokom svoje višedecenijske karijere Džej je objavio čak 13 albuma u periodu od 1988. do 2003. godine. Sa njih se izdvojilo nekoliko desetina hitova, a u nastavku su pobrojani samo neki od njih.

Džej će ostati upamćen po pesmama „Slažeš li se ti“, „Uspeo sam u životu“, „Nikom nije žao kao meni“, „Ko se s nama druži“, „Nijedne usne se ne ljube same“, „Nedelja“, „Ugasila si me“, „Lubenica“, „Da sam kralj“, „Mrak, mrak“, „Da sam lopov“, „Gde ću sad, ružo moja“, „Rađaj sinove“, „Noćas mi se ne spava“, „Seksi ritam“ (duet sa Darom Bubamarom) „S moje tačke gledišta“, „Dao bih ti brda i doline“, „Đelem, đelem“, „Ala bih te, ala, okitio mala“, „Sunce ljubavi“, „Upalite za mnom sveće“, „Iznajmiću sobu s pogledom na te“, „Dunav“, „Nisam ja mali“ (duet sa Lepom Brenom), „Zato“, „Ti bi mogla da mi budeš ćerka“, „Ova mačka do mene“, „Eto sada vidiš, eto sada znaš“, „Slavija“ (duet sa Minom Kostić), „Imati, pa nemati“ i mnogim drugim.

Na njegovom prvom koncertu na Tašmajdanu 1991. godine bilo je 13.000 ljudi, dok je najmanje još četiri hiljade ostalo ispred stadiona jer nisu uspeli da kupe ulaznice.

– Koncert na Tašmajdanu za mene je bio najemotivniji koncert, tada se keva pojavila sa cvećem koje je sadila u svojoj bašti. Sestre su bile kod nje, a ja kod oca. Ona nije volela da dolazi na koncerte, jednostavno je bila takva žena, zato mi je koncert na kome se pojavila ostao u posebnom sećanju – otkrio je Džej nedavno.

Albumi su se nizali, hit se ređao za hitom, a poslednja njegova pesma koja je privukla veliku pažnju je „Imati, pa nemati“, koju je 2008. otpevao na „Grand festivalu“.

Iako od 2003. godine nije objavio nijedan album, popularnost koju je stekao je opstala i zavolela ga je i mlađa publika, koja je otkrivala njegove stare hitove.

Ljubavni život

Džej nikad nije krio da je bio ženskaroš, ali je nedavno pričao da je u životu iskreno voleo samo jednu ženu, Nadu Ramadanosvki, s kojom je bio u braku do 2007. godine i koja mu je rodila ćerke Anu i Mariju. Nadu je upoznao osamdesetih godina, i to kao sestru jednog od njegovih najboljih drugova. Pošto se njen otac i brat nisu slagali sa njihovom vezom, neko vreme su se viđali tajno, a Džeja su prihvatili tek kada je Nada ostala u drugom stanju. Ćerku Anu, koja je udata za pevača Adila Maksutovića, dobili su 1990. godine, a kasnije se roidla i Marija.

– Ma, odmah mi se svidela. Služio sam vojsku u Visu šest meseci, pa potom u Splitu. Kada sam se vratio sa služenja vojnog roka, upoznao sam Nadu, ona je bila sestra mog druga tu iz kraja, to je bio „love story na daljinski” u početku zbog njega. Bili smo zajedno dve godine. Za prosidbu je bilo pomagača sa svih strana da bi sam čin izgledao savršeno – ispričao je Džej jednom prilikom, i dodao da smatra da je posle razvoda bio bolji prema njoj nego što je bio u u braku:

– Koliko god da sam skitao, uvek sam dolazio kući, trudio sam se da budem savršen muž, ali mislim da sam dan-danas bolji bivši muž nego što sam to bio u braku.

Razvod je usledio nakon što je Nadi dojadio pevačev kafanski život i zvanično su se razveli 2007. godine.

Skandal koji ga je pomerio

Džejeva starija ćerka Ana udala se za Adila Maksutovića, s kojim je 2013. dobila sina Adrijana, a dva meseca posle njegovog rođenja Ana je prijavila Adila za zlostavljanje, optuživši ga da ju je navodno pretukao u njihovoj porodičnoj kući. Na kraju ipak nije podnela krivičnu prijavu protiv njega, pravdajući se da ne želi da otac njenog deteta završi u zatvoru. Džej, koji je uvek naglašavao da ne želi da se meša u njihove odnose, tada je izjavio da Adilu nikada neće oprostiti što mu je ćerku „odvalio od batina“. Nakon tog decembra 2013. godine odnosi među pevačima su postali vrlo loši.

Tek nekoliko godina kasnije Ramadanovski je rekao da mu je drago što su Ana i Adil sada u dobrim odnosima, a da će se sa zetom pomiriti tek kada mu se izvini za sve što je učinio. Maksutović, s druge strane, i dalje tvrdi da nema razloga da se izvinjava, ali i da poštuje i ceni Džeja kao pevača i čoveka.

Polovinom 2017. godine Džej je morao da se operiše srce, zbog zalistaka koji su posledica nezdravog života koji je vodio. Operisan je u Beču, a tada su mu pomogli koleginica Dragana Mirković i njen suprug Toni Bijelić, kojima je ostao večno zahvalan.

U poslednjih nekoliko meseci, tokom pandemije koronavirusa, Džej je bio u samoizolaciji, svestan da bi za njega bilo opasno da se zarazi.

Foto: Printscreen Youtube/Emisija Premijera

– Ne smem nigde da izlazim da ne bih došao u rizik da se zarazim. Već sam imao zdravstvenih problema sa srcem i virus za mene može da bude koban. Ne viđam se čak ni sa najboljim prijateljima i moram da priznam da mi mnogo nedostaje kafana. Boem sam u duši i jedva čekam ponovo da odem u neku birtiju kad sve ovo prođe, iako ne bih smeo da pijem – rekao je Džej nedavno, i otkrio da se tokom samoizolacije nije baš striktno pridržavao saveta lekara:

– I danas sam na vezi sa lekarima iz Austrije. Kontrolišu me i podsećaju da vodim računa o sebi, da izbegavam velika okupljanja i da pazim šta jedem. Ali nema ništa od moje dijete i zdravog života. Nagojio sam se otkako se slabo krećem. Doktori mi pričaju da moram da pazim šta jedem, a ja naručujem brzu hranu. Volim i da popijem, mada i to sad retko radim jer se ne viđam ni sa kim.

Ramadanovski je preminuo u nedelju 6. decembra 2020. godine u svom satnu na Dorćolu, posle dva dana odbijanja da ode kod lekara, bez obzira na to što se osećao veoma loše. Dan i vreme sahrane još nisu poznati.

PROČITAJTE JOŠ:

U kraju gde je živeo Džej potresna scena, komšije šokirane: Dorćolom odzvanja pesma ,,Upalite za mnom sveće” (VIDEO)

Potresna priča iza pesme ,,Nedelja”: Džej je posle više od dve decenije jednog dana otkrio sve

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike