Poslednje zbogom Predragu Živkoviću Tozovcu: "Jesen u mom sokaku" i suze prolamali se salom (FOTO, VIDEO)

09.04.2021

09:22 >> 10:34

0

U Kombank dvoranu povodom komemoracije pevaču, došli su Merima Njegomir, Neda Ukraden, Željko Joksimović, Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Milutin Mrkonjić

Poslednje zbogom Predragu Živkoviću Tozovcu: "Jesen u mom sokaku" i suze prolamali se salom (FOTO, VIDEO)
Copyright Foto: Goran Sivački

Danas u 11 sati u Kombank dvorani održana je komemoracija povodom smrti Predraga Živkovića Tozovca, na kojoj su se pojavili njegovi najbliži prijatelji i saradnici, kao i neutešna supruga Mima koja je sve vreme plakala.

24sedam/Goran Sivački

Poslednjem zbogom prisustvovali su Ivica Dačić, Neda Ukraden, Snežana Babić Sneki, Dragan Kojić Keba, Željko Joksimović, Vera Matović, Merima Njegomir, Ana Bekuta i Milutin Mrkonjić…

24sedam/Goran Sivački

Živorad Ajdačić, generalni sekeretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograd, rekao je da je teško oprašatati se od velikog prijatelja posle 50 godina druženja.

24sedam/Goran Sivački

– Nije postojao umetnik koga su svi funkcioneri i javne ličnosti uvažavali kao Tozovca – rekao je on. Dodao je da je bio istaknuti srpski narodni muzičar, pevač, tekstopisac, harmonikaš, pesnik, glumac, boem i veliki partiota i intelektualac, te da je od majke učio da peva, a od oca da maestralno svira.

ATAImages/ Antonio Ahel

24sedam/Goran Sivački

– Postao je legenda narodne muzike, učestvovao je na brojnim festivalima u zemlji i širom zemlje. Mnoge njegove pesme su postale antologijske, dobitnik je najviše nagrada, a dobio je prestižnu nagradu Grada Beograda.

24sedam/Goran Sivački

Komemoraciju vodi Marija Veljković, a Dragiša Golubović, predsednik SEMUS-a posle minuta ćutanja održao je, takođe, govor.

24sedam/Goran Sivački

– Godine 2018. mu je bio poslednji nastup upravo u ovoj dvorani, kada je sa prepoznatljivim šeretskim osmehom pokazao da i u poodmaklim godinama može da podigne publiku na noge – rekao je Dragiša Golubović.

ATAImages/ Antonio Ahel

Na samom početku skupa pušten je snimak sa dodele nagrade za najboljeg nacionalnog umetnika i pesmom “Jesen u mom sokaku”, koju je legendarni pevač dobio.

ATAImages/ Antonio Ahel

Ratko Rađenović, pevačev kum, takođe se oprostio od prijatelja.

– Voljeni kume, supružniče, oce, pobratime, saputniče… Govoriću jezikom tvoje majke Budimke koju si neizmerno voleo, a prerano uzgubio. Ostao si do kraja života čovek radosti i ljubavi – rekao je on. Tvoja duša je beskrajno čista, pamet aristotelovska, rekao je njegov kum i oprostio se uz Tozovčevu omiljenu pesmu “Molitva za stare prijatelje”, koju mu je izrecitovao u čast.

ATAImages/ Antonio Ahel

Miša Mijatović, kompozitor, obratio se pre svega u ime Kraljevčana Tozovcu u čast.

– Imam potrebu da mu se zahvalim za sve što je učinio za muziku. Mi Kraljevčani smo bili posebno ponosni na njega, jer je bio zvezda vodilja i preteča koji je napravio velike uspehe. Bio nam je idol u svakom smislu – rekao je Mijatović i naglasio da je cenio i pomagao talentovanim ljudima.

Sahrana Tozovcu održaće se u 15 sati na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana.

24sedam/Goran Sivački

Podsetimo, Živković je bio srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne i folk muzike, prepoznatljiv po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“, „Jeremija“ i mnogim drugima. Preminuo je u utorak, 6. aprila, u 85. godini od posledica koronavirusa. Tozovac se mesec dana pred smrt lečio u bolnici KBC “Dragiša Mišović” od upale pluća, ali mu se dva dana nakon otpusta stanje pogoršalo, te je prebačen na VMA, gde je i umro.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike