Trebalo je da održi obećanje: Merima Isaković o rečima Eve Ras da je njena izjava neistinita i kolegama koje su joj pružile podršku

11.04.2021

16:49 >> 17:55

0

Glumica je za 24sedam istakla da Lečić nije trebalo da pogazi reči koje joj je dao nakon izvinjenjenja

Trebalo je da održi obećanje: Merima Isaković o rečima Eve Ras da je njena izjava neistinita i kolegama koje su joj pružile podršku
Copyright Privatna arhiva

U jeku haosa oko slučaja Danijele Štajnfeld i Branislava Lečića, u javnost je dospela i izjava glumice Merime Isaković da ju je Lečić s*ksualno napastvovao. Merima je nakon 41 godinu odlučila o ovome da progovori i to sve zbog toga što, kako glumica kaže, Branislav nije održao obećanje da nikome neće uraditi isto što i njoj. Međutim, glumica Eva Ras ističe da sumnja u izjave svojih koleginica, te pružila podršku Lečiću.

Povodom ovoga kontaktirali smo Merimu, koja je u razgovoru za 24sedam otkrila da ne želi da diskutuje o Evinoj izjavi, već da svi osete tešku istinu koju je ona iznela.

– Sve sto sam želela da kažem rečeno je u Nedeljniku. Molim vas da čitaocima damo priliku da prožive teške ili šokantne istine koje sam iznela u tekstu. Neću se upuštati u izfragmentirane niti isprazne dijaloge – kaže Merima za 24sedam.

Milan Maričić/ATAImages/Printscreen

 – Ja sam naravno protiv silovanja, ali njen iskaz je lažan od prve rečenice. Vidim da je slagala za godine. Govori kako je Lečić smrdeo i nije imao dušu! Insinuira se da Lečić siluje invalide i nikako da objasne da nije tako. A ja sam zla baba koja je protiv žrtava. Pa da li je došlo vreme u Beogradu da muškarci nemaju pravo na žive, da ja mogu da kažem da ste me silovali i ja postajem žrtva, a vi predatori. Sad je takva atmosfera u Srbiji. Ona se navodno odbranila, čitala sam da je odglumila najveću ulogu u svom životu. Navodno je glumila da ima napad kičme, i ona nije silovana, ona je čista obraza, a Lečić… To nije napad na jednog čoveka, ti ljudi imaju porodicu, decu, a te glumice nemaju ni dokaza, ni obraza – ispričala je Eva u ,,Novom jutru”.

Kako je glumica sa 36 godina napustila tadašnju Jugoslaviju nakon stravične nesreće koja joj se dogodila posle koje je ostala nepokretna zbog povrede kičme i otišla za Novi Zeland, ekipa našeg portala ju je upitala da li je dobila poruku podrške kolega sa kojima je sarađivala, na šta je ona dala potvrdan odgovor, ali nije želela da otkriva imena.

Pročitajte još

Merima je ponovo istakla da je oprostila sve što se desilo, ali da nikada neće zaboraviti ono što ju je zadesilo pre više od četiri decenije.

– Ja sam davno prebrodila i zatvorila preživljenu traumu i sećanje da me je samo Božijom voljom moj instikt spasio. Oprostila sam verujući u iskrenost Lečićevog pokajanja i obećanja datog tada, pre 41 godinu, odnosno dve godine posle čina nasilnog zlostavljanja, da nikada vise nista slično neće uraditi… Oprostila sam, ali nisam zaboravila, ostavši u nadi da se to nikada i ni prema kome stvarno neće ponoviti. Trebalo je da samo održi obećanje. Dužnost humane države je da primeni pravilo nulta-tolerancije prema nasilju, da obezbedi profesionalnu pomoc, zastitu, kao i dostojanstveno ispovedanje zrtvama nasilja i njihovim porodicama, a takođe i pomoć porodici nasilnika koja je često u šoku i bez predhodnog znanja o devijantnom ponašanju njihovog bližnjeg – ispričala je Merima za naš portal.

Podsetimo, Merima je u svojoj ispovesti izjavila da ju je Lečić s*ksualno napastvovao kada je ona imala 18 godina.

– Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspe umreću noćas. Uživa u mom strahu. Osećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše. Osećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspeo da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta. „Opraštam ti”, rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. „Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi naneo. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome naneo sličnu bol, svima ću reći šta se desilo.” Ja sam svoju reč održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osećam moralnu obavezu da podelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja – ispričala je, između ostalog, Merima Isaković za „Nedeljnik”.

Foto: Fejsbuk /Merima Isaković

Osim toga, glumica je istakla i da će svedočiti protiv Lečića ukoliko je Tužilaštvo pozove.

– Naravno da ću svedočiti. Verujem da je reći istinu fundamentalna obaveza svake savesne osobe. Ne mogu direktno svedočiti o događaju nasilja nad Danijelom jer mu nisam direktno prisustvovala, ali mogu svedočiti o ličnosti Branislava Lečića i svom dramatičnom iskustvu vezanom za njega. Nadam se da će se druge žrtve osmeliti da se oglase, ako ih ima – rekla je glumica za naš portal.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike