Crn si, slep si i siromašan: Stivi Vonder slavi 71. rođendan, a kroz život je uspeo zahvaljujući veri u sebe i u Boga

13.05.2021

13:16 >> 13:21

0

Na pevačevoj fan stranici na Instagram profilu osvanula je čestitka povodom njegovog rođenja, u kojoj je navedeno da mu i pored talenta niko nije predviđao

Crn si, slep si i siromašan: Stivi Vonder slavi 71. rođendan, a kroz život je uspeo zahvaljujući veri u sebe i u Boga
Copyright Profimedia

Slavni Stivi Vonder danas puni 71. godinu, a njegov život osim hitova u kojima publika i danas naveliko uživa, pratile su brojne komplikacije još od rođenja.

Njegov pozitivan duh i želja za stvaranjem, napravile su od njega zvezdu, a na njegovoj Instagram fan stranici na današnji dan, postavljen je upravo sažetak njegovog života.

– Pre mnogo godina, ne tako davno, bilo je onih koji su govorili: “Imaš tri udarca protiv sebe: crn si, slep si i siromašan si”, ali Bog mi je rekao: „Načiniću te bogatim duhom da možeš da inspirišeš druge, za kreiranje muzike, za ohrabrenje sveta da bude mesto jedinstva, nade i pozitivnosti”. “Verovao sam Njemu, a ne njima.“ Hvala ti Gospode što si nam dao tako lepo ljudsko biće i legendarnog umetnika. Najveći od svih – navedeno je na stranici.

Tog 13. maja Stivi je rođen dva meseca pre vremena, a zbog komplikacija ostao je bez vida. Iako slep, on je postao planetarno poznat pevač, tekstopisac i muzički producent, jedan je od najnagrađivanijih solo izvođača… Prodao je više od 100 miliona ploča širom sveta. Kada je 1961. godine počeo, nastupio je pred Ronijem Vajtom iz grupe Miracles.

Prvi je muški solo umetnik koji je osvojio 24 “Gremi” nagrade, a dobio je 1996. i nagradu za životno delo. On je 1973. godine postao prvi Afroamerikanac koji je osvojio tri “Gremi” nagrade zaredom za najbolji album. Zbog umetnosti kojom se bavi i talentom koji poseduje, uspeo je 1989. godine da uđe na vrata prestižne institucije “Rokenrol Hol slavnih”, za koju se biraju rok pevači i bendovi za koje se smatra da su imali veliki uticaj na muziku u ovom žanru širom sveta.

Stivi Vonder Profimedia

Pre nekoliko godina muzičar je otkrio na konferenciji za medije, koju je održao povodom promocije novih pesama “Where Is Our Love Song” i “Can’t Put It in the Hands of Fate”, da mora da ide na transplantaciju bubrega, te da ima donora. Prošle godine, on je nakon zahvata izjavio da se oseća 40 godina mlađe.

– Želim sve da obavestim da sam blagoslosloven novim bubregom. Otkako sam pušten iz bolnice, imao sam medicinske sestre koje su se brinule da uzmem lekove na vreme i uzimaću ih koliko god da je potrebno, makar i do kraja života. Osećam se odlično. Moj glas se oseća odlično – kazao je tada, a zatim se našalio, kao što je to oduvek radio čak i na račun svog slepila.

– Rekao sam svojoj ćerki Aiši da ću da budem kao da sam pet godina mlađi od nje. Sa 70 ću da budem kao da mi je 40. Želim svima da se zahvalim na molitvama i ljubavi – dodao je Vonder, a zatim ponovo nasmejao sve da će da vozi i automobil.

– Svima onima koji su slušali ove glasine imam da kažem da ću ih obavestiti ako se budem drugačije osećao. Ne želimo da imamo dezinformacije. Živ sam i dobro sam i radujem se što ću moći da vozim ispravan automobil – rekao je Stivi.

Tokom njegove karijere, a naročito poslednje decenije, stalno se u javnosti spekulisalo da popularni pevač, zapravo, nije slep. Tako je izjavio da je jednom “dobro prizemljio avion kojim je upravljao”, a na insistiranje novinara da kaže da li je slep ili nije, rekao je:

– Ove godine ću otkriti istinu – rekao je Stivi 2017. godine, koji je jedne godine do suza nasmejao publiku na dodeli “Gremi” nagrada. Naime, on je izjavio kako je on jedini sposoban da pročita ime pobednika sa koverte.

Pesma “I just called to say I love you” samo je jedna od njegovih velikih hitova, a inače, kompanija “Motaun rekords” za koju je potpisao ugovor sa samo 11 godina, još uvek  je njegova izdavačka kuća. Danas se Vonder bori protiv rasizma, te je izjavio da želi da napusti Ameriku i preseli se u Ganu.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike