Tužna priča iza umetničkog imena predstavnika Norveške na „Evrosongu": Turetov sindrom je i blagoslov i kletva

21.05.2021

19:22 >> 19:29

0

Za njega, Evrovizija nije takmičenje već mesto na kom svi mogu slobodno da govore o različitosti i ne boje se posledica

Tužna priča iza umetničkog imena predstavnika Norveške na „Evrosongu": Turetov sindrom je i blagoslov i kletva
Copyright Tiks Profimedia

Tiks (Andreas Andresen Haukeland), ovogodišnji evrovizijski predstavnik Norveške, ispičao je zašto je i koliko važno govoriti o različitostima, prihvatanju, a onda i razumevanju među ljudima. Kako je nadimak, pa i umetničko ime koje nosi, u stvari izveden iz ličnog neurorazvojnog poremećaja (Turetov sindrom), za njega ovo „nije takmičenje, već mesto gde svi slobodno mogu da se izraze i ne razmišljaju o posledicama”. Inače, jedna od glavnih karakteristika ovog sindroma je pojava višestrukih motornih tikova i pojava, najmanje, jednog vokalnog tika.

– Za mene, „Evrosong” ne predstavlja takmičenje, posebno ne ove godine. Ovo je najveće mesto na kojem možemo govoriti o različitosti i prihvatanju – počeo je on, koji je tokom svog nastupa skinuo naočare, pa pokazao svoju „različitost”.

Tiks pati od Turetovog i opsesivno-kompulzivnog sindroma, pa mu teško pada odvajanje od naočara.

– Ovo je bila jedna od najtežih stvari koju sam uradio – priznao je on iznoseći svoju tužnu priču, prenose strani mediji.

Tiks Profimedia

Nadimak je, inače, dobio još u školi upravo zbog tikova koji su izazvani sindromima sa kojima mora da se bori tokom celog života, a pesma sa kojom predstavlja Norvešku, prema njegovim rečima, govori o tome koliko je teško osećati se „neadekvatnim, kao da ne pripadaš ovom svetu”.

Tematika pesme „Pali anđeo” tako predstavlja lično iskustvo vršnjačkog nasilja i psihičkih problema, koje je podelio u intervjuu za NRK.

Tiks se nada da će njegovo muzičko stvaralaštvo imati veliki uticaj na ljude širom sveta, koji se nose sa istim ili tek sličnim problemima.

– Jednom kada prihvatite sebe, spoznaćete pravu sreću. Turetov sindrom je, ujedno, blagoslov i kletva. Međutim, ja ga više posmatram kao blagoslov, jer sam, zahvaljujući njemu, uvideo svoj potencijal u muzici – ističe on.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike