Holandska pevačica prva je tamnoputa voditeljka Evrovizije: Još jedan dokaz o poštovanju različitosti

22.05.2021

16:58 >> 17:06

0

Autor: Marija Mitić

Takmičenje za pesmu Evrovizije poznato je kao festival koji neguje raznolikosti i ne podržava nikakav vid diskriminacije.

Holandska pevačica prva je tamnoputa voditeljka Evrovizije: Još jedan dokaz o poštovanju različitosti
Copyright Printscreen Youtube/ESCOfficial

Takmičenje za pesmu Evrovizije, čije finale ćemo gledati večeras, poznato je kao festival koji neguje različitosti i ne podržava nikakav vid diskriminacije.

Poslednjih godina sve se više radi na tome da takmičari šalju Evropi i  svetu jedinstvene poruke, pa je tako ove godine dosta takmičara crne boje kože, mnoštvo skrivenih poučnih poruka kriju pesme, dok ima i onih takmičara sa određenim manama poput nedostatka vida, ili sa tikovima.

Pročitajte još:

Prihvatanje različitosti dobro prolazi kod LGBT fanova, koji čine veliki deo evrovizijske zajednice.

Legendarni momenti u 64-ogodišnjoj istoriji ovog takmičenja uključuju pobedu dreg kraljice Končite 2014. godine i Dane internacional, transrodne pevačice, koja je osvojila prvo mesto za Izrael 1998. godine pesmom “Diva”.

Ove godine na spektakularnoj sceni Evrovizije, prvi put u ulozi voditeljke naći će se jedna crnkinja. Naime, reč je o Edisiliji Rombli, koja je rođena u Amsterdamu, a kojoj su roditelji poreklom sa Arube i Kurakaa. Edisilija je svoju muzičku karijeru započela davne 1996. godine, dok je na sceni Evrovizije već kročila ranije kao učesnik i to čak dva puta.

Njeno prvo evrovizijsko pojavljivanje bilo je u Birmingemu 1998. godine, gde je zauzela visoko 4. mesto. Drugo  je ostvarila 2007. godine u Helsinkiju, gde je takmičenje završila u polufinalu.

Takođe, Rombli je dva puta saopštavala holandske glasove na Evroviziji: 1999. i 2015. godine, a vodila je prvu sezonu šoua „Beste Zangers“ 2009. godine.

Bila je i voditeljka promotivnog evrovizijskog koncerta Eurovision in Concert u Amsterdamu 2018. godine.

Pored Edisilije Rombli, na evrovizijskom stejdžu našla se i transrodna voditeljka Nikkie Tutorials, još jednom ukazujući na poštovanje različitosti, kao i Šantal Janzen i Jan Smit.

Pročitajte još:

Ukoliko se osvrnemo na sve voditelje ovog popularnog evropskog muzičkog takmičenja do sada, baš niko nije bio tamne puti.

– Evrovizija nije samo pevačko takmičenje – više je od toga – i govori o svetu i kako se ljudi uklapaju u njega – rekla je jednom prilikom Džejd Adams, dok je nekadašnji učesnik Kobi Marimi izjavio da Evrovizija „slavi muziku i ljubav”.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike