Balašević u užbenicima za osnovce: „Neki novi klinci" će da uče Đoletove pesme!

25.05.2021

09:18

0

Fanovi na društvenim mrežama ističu kako je to i moralo da se desi - prema njihovom mišljenju, pesme kantautora zasluženo su ušle u nastavu u školi

Balašević u užbenicima za osnovce: „Neki novi klinci" će da uče Đoletove pesme!
Copyright Printscreen Youtube/ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL

Kantautor Đorđe Balašević, koji nas je napustio 19. februara, ušao je u užbenike muzičke kulture za osnovnu školu. Od ove godine u knjizi za osmi razred, izdavačke kuće „Klet” našla se „Drvena pesma”, dok su u nižim razredima svoje mesto našle pesme „D-mol” i „Devojka sa čardaš nogama”. Na društvenim mrežama, fanovi uveliko komentarišu kako su pesme zasluženo ušle u nastavu.

Đorđe Balašević ATAImages/Antonio Ahel

Maja Sokolović Ignjačević, jedan od autora udžbenika, kaže da je Balašević jedan od naših najvećih kantautora u oblasti pop muzike i da mu treba dati na značaju, te upoznati mlađe genracije sa njegovim radom. Ona napominje da su u udžbeniku nastojali da obuhvate i popularnu muziku koja je mladim generacijama daleka.

– Nama je bio cilj da približimo Balaševića, ali i druge autore koji su zadužili naše društvo, mladima. U našim udžbenicma se pojavljuju Šaban Bajramović, Đorđe Balašević i Zdravko Čolić, ali i brojni strani popularni bendovi i autori – priča za „Euronews Srbija” Sokolović Ignjačević, pa nastavlja: U udžbeniku za osmi koji je odobren i treba da bude objavljen ima čitavo jedno poglavlje o popularnoj muzici gde smo uvrstili sve žanrove od džeza, bluza, popa, roka, hip-hopa – dodala je navodeći da se često pri pomenu muzičke kulture misli samo na umetničku muziku, a da je zapravo muzička kultura ravnopravna zastupljenost – popularne muzike, narodne-tradicionalne muzike i klasične muzike.

– Radila sam istraživanje o tome kako reference iz popularne kulture utiču kao podsticaj deci za učenje. Naučno je dokazano da kada uvedete deci nešto što je bliže, oni budu motivisaniji za učenje. Veliko je pitanje koliko je deci danas Balašević bliži nego Betoven. To puno zavisi od porodice i muzike koja se sluša u kući – istakla je ona.

Sa druge strane, rok kritičar Petar Peca Popović smatra da je Balaševiću mesto u školskim udžbenicima, ali da to „i nije velika čast za njega ako se zna ko je sve stigao u đačke udžbenike u Srbiji”.

– Mi u Vojvodini, Srbiji i na teritoriji bivše Jugoslavije nismo imali nekoliko Đorđa Balaševića, imali smo jednog i kao takav mislim da je zaslužio mesto u udžbenicima. Zaslužio je i više prostora, ali sa nečim mora da se počne. Njegovo delo je toliko da tek mora da se otkriva – izjavio je on za pomenute medije, napominjući da se sada govori samo o pesmama Đorđa Balaševića, ali da su tu i njegove knjige, zbirke pesama. Smatra da je potrebno da prođe određeno vreme, desetak godina, i da ćemo tek sa te vremenske distance moći da vidimo šta smo izgubili.

– Onda ćemo sve bolje razumeti. Ovako suviše smo blizu da bi sve videli.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike