„Da li možeš da se pogledaš u ogledalu?" Bašir se brani: Nije mi bila namera da povredim princezu!

26.05.2021

08:05 >> 09:26

0

Bivši novinar veruje da nije loše uticao na Dajanu, na bilo koji način

„Da li možeš da se pogledaš u ogledalu?" Bašir se brani: Nije mi bila namera da povredim princezu!
Princeza Dajana Profimedia

Nekadašnji novinar Martin Bašir, nakon što je interna istraga pokazala da se služio izvesnim prevarama kako bi obezbedio svoj čuveni intervju sa princezom Dajanom 1995, oglasio se pa u jednom razgovoru sa stranim medijima istakao kako nije imao ni najmanju nameru da se prema njoj ponese loše.

Takođe, smatra da je i nije povredio, ni na koji način.

Martin Bašir Profimedia

– Nikad nisam želeo da povredim Dajanu, na bilo koji način. Sve se tada odvilo onako kako je ona želela – tvrdio je on za „The Times” protekle subote: Od upozorenja za palatu, preko sadržine, do plasiranja. Uopšte i ne verujem „da sam je oštetio” – nastavio je.

Na pitanje da li može da se pogleda u ogledalu posle svega, takođe je imao odgovor.

Pročitajte još:

– Moja porodica i ja smo je voleli. Ovo je veoma teško pitanje za mene, jer se prašina podigla oko strašne greške, za koju se nadam da će mi javnost dati priliku da dokažem koliko se kajem.

Podsetimo, u izveštaju posle interne istrage otkriveno je da je Bašir prevario Dajaninog brata, Erla Spensera, pokazujući mu lažna dokumenta kako bi stekao njegovo poverenje sa ciljem da ga upozna sa Dajanom. Rečeno je da je Bašir lagao kada je rekao menadžerima (BBC) da nikome nije pokazao lažna dokumenta, a značajni delovi iskaza Bašira o događajima iz 1995. godine u nezavisnoj istrazi se opisuju kao „neverovatni, nepouzdani i u nekim slučajevima nepošteni”.

U izjavi tada, Bašir se izvinio zbog lažiranja dokumenata, ali rekao je da je i dalje „neizmerno ponosan” na intervju.

– Izvodi iz banke nisu imali nikakvog uticaja na lični izbor princeze Dajane da učestvuje u intervjuu. Dokazi predati istrazi koje je ona lično napisala (i objavljeni uz izveštaj danas) to nedvosmisleno potvrđuju, a drugi ubedljivi dokazi predstavljeni lordu Dajsonu to potvrđuju.

Intervju

U intervjuu, princeza Dajana je: priznala da je imala aferu, saopštila da se zbog afere princa Čarlsa sa Kamilom Parker-Bouls osećala bezvrednom, govorila o tome kako ih je „troje u braku” i kako je to i previše, otkrila da je imala bulimiju i da je povređivala samu sebe, nagovestila da princ Čarls možda neće biti sposoban da se prilagodi ulozi kralja, rekla da je osoblje princa Čarlsa pokrenulo kampanju protiv nje.

Princeza Dajana Profimedia

Taj intervju gledalo je i više od 20 miliona ljudi, kad je prvi put emitovan. Izazvao je ogromnu kontroverzu, a ubrzo potom, kraljica je pisala princu Čarlsu i princezi Dajani, rekavši im da se razvedu.

Pročitajte još:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi