Sporna španska pesma za Evroviziju sada optužena i za seksizam: Tekst degradira ženski rod, reagovao i premijer

09.02.2024 | 00:10

Autor: Jelena Manojlović

Kažu da reči numere ne osnažuju žene, već suprotno

Copyright Profimedia

Na ovogodišnjoj Evroviziji Španiju će predstavljati duo „Nebulossa“ sa numerom „Zorra“, koji su već na društvenim mrežama optuženi za plagijat numere Nede Ukraden "Bomba", a sada je isplivao novi skandal.

Pesma je sa više strana osporavana, a sada je usledila i reakcija Feminističkog pokreta u Madridu koji su naveli da je reč o seksističkoj numeri.

Naime, bukvalan prevod naziva pesme je lisica, ali se u španskom žargonu koristi i za reči „kučka“ i „d*olja“, te su mnogi ovo protumačili kao degradirajuće za ženski  rod.

Profimedia
Duo "Nebulossa"

Osim toga, nije sporan samo naziv pesme, već i tekst za koji Feministički pokret navodi da „nikako ne može osnažiti žene“. S druge strane, ovogodišnji španski predstavnici smatraju da je jasno da tekst govori o dvostrukim standardima, kao i mizogoniji sa kojom se lepši pol susreće.

- Nismo ovu pesmu radili sa namerom da bude himna. Ljudi su je usvojili kao takvu i to je najbolja stvar koja se može dogoditi umetniku. Retkima se to dogodi - rekli su španskom listu El Pais.

Profimedia
Duo "Nebulossa"

Kada se prevede refren pesme na srpski on glasi ovako:

„Ako izađem sama, ja sam d*olja. Ako se zabavljam, najd*oljastija sam. I kada dobijem šta želim – kučko, kučko, nikada nije zato što ja to zaslužujem“.

Za vrlo kratko vreme na Jutjubu je dostigla dva i po miliona pregleda, a već danima se spekuliše o ovoj numeri zbog čega je reagovao i njihov premijer Pedro Sančez, koji je odbacio navode da je reč o seksizmu.

Povodom ovih optužbi reagovao je i EBU, koji stoji na čelu organizacije Evrovizije, te objasnio da je nakon detaljnog pregleda ustanovljeno da pesma ima „više značenja“.

Profimedia
Duo "Nebulossa"

- S obzirom na kontekst teksta i poruke, zaključili smo da pesma ispunjava uslove za učešće u takmičenju - stoji u saopštenju.

Podsetimo, bračni par koji čini duo „Nebulossa“, Maria i Mark Dasous, već su se našli na meti kritika naših korisnika društvene mreže „X“ (nekadašnji Tviter) zbog navodnog plagijata. Naime, oni su primetili sličnosti između numere „Zorra“ i „Bomba“ kojom se Neda Ukraden takmičila na PZE pre dve godine, a o čemu se kasnije oglasila i pevačica.

Bonus video: 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam