Rusija raspisala poternicu za pobednicom "Evrovizije": Širila lažne informacije!

21.11.2023

16:54

0

Svi je pamte po pobedi 2016. godine

Rusija raspisala poternicu za pobednicom "Evrovizije": Širila lažne informacije!
Džamala - Copyright Profimedia

Rusija je, kako se navodi, raspisala poternicu za ukrajinskom pevačicom Susanom Džamaladinovom, poznatijom kao Džamala, koja je 2016. godine pobedila na "Pesmi Evrovizije".

Kako se navodi, Džamala je optužena na osnovu zakona koji je usvojen prošle godine, a koji kriminalizuje "namernu distribuciju lažnih informacijama" o operacijama ruskih snaga u inostranstvu.

Kako navodi sajt "Mediazona", Džamala se našla na poternici polovinom oktobra ove godine, a optužena je da je iznosila "lažne vesti" o ruskoj vojsci. U novembru je, kako pišu, osuđena u odsustvu od strane Ruskog suda.

Profimedia
Džamala

Inače, Džamala je 2016. godine na Evroviziji izvela pesmu "1944", koja govori o Staljinovoj deportaciji Krimskih Tatara.

Rusija je protestovala zbog toga što je pevačicina pesma bila dozvoljena na takmičenju, rekavši da je time prekršeno pravilo po kojem nije dozvoljen politički kontekst u pesmama koje se takmiče na Evroviziji.

U aprilu prošle godine su pojedini mediji, bez navođenja izvora, preneli da je Džamali zabranjen ulazak u Rusiju na 50 godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike