Olivera Kovačević, za 24sedam, o TV transferima: Danas je nemoguće dobiti novac i uslove kakve sam ja imala na BK

23.09.2020

15:56 >> 07:29

0

Popularna voditeljka kaže da je od Bogoljuba Karića svojevremeno dobila ne samo platu, već i druge pogodnosti, koje su sada nezamislive

Olivera Kovačević, za 24sedam, o TV transferima: Danas je nemoguće dobiti novac i uslove kakve sam ja imala na BK
Copyright Olivera Kovačević ATAImages/Stefan Tomašević

Burni odlazak Jovane Joksimović i Srđana Predojevića sa TV Prva i dalje je u žiži. Retko ko je očekivao da će popularni voditeljski par, koji je na Prvu došao pre samo dve i po godine uz natpise o velikom transferu, na ovaj način ostati bez posla. Međutim, koliko su retki ovakvi javni prekidi saradnje na domaćim televizijama, skoro isto toliko su retki i prelasci koji su TV zvezdama omogućavali da skupo naplate svoj rad. Prvi takav transfer odigrao se pre 17 godina, kada je Olivera Kovačević, tadašnja voditeljka i urednica emisije ,,Klopka”, koja se emitovala na Pinku, prešla na BK televiziju. Ona se, za 24sedam, prisetila kako je to izgledalo, ali i konstatovala da tako nešto danas teško može da se ponovi.

– Moj prelazak je  bio prvi veći transfer sa Pinka na BK. To je bilo krajem 2003. godine, kada je bila izborna kampanja. Tada sam radila dve emisije na Pinku, a u to vreme sam se i slikala za ,,Plejboj”, i to je bila čuvena naslovna strana. Tražila sam bolje uslove rada, ali mi je na Pinku rečeno da to ne dolazi u obzir, da na tržištu ima ljudi koliko hoćeš.  I onda mi je ponuđeno da pređem na BK televiziju, da radim tamo ,,Klopku”, koja je bila moja autorska emisija. Ponudili su mi stan, kola, platu i procenat od marketinga, što je bila ogromna suma. Naravno, pristala sam da pređem na BK, pa je posle usledila potraga za osobom koja će da radi na Pinku. Ispostavilo se da nigde nema dovoljno ljudi. Nema ni dovoljno pevača, ni dovoljno novinara, ni voditelja… Ničeg u Srbiji nema dovoljno. Posle, kad je zatvorena BK televizija, prešla sam na RTS. To pak nije bio transfer, jer on podrazumeva ne samo platu, već i nešto što dobijate van ugovora da biste prešli u drugu firmu. U mom slučaju, kada sam prelazila sa Pinka na BK, to je bila otplata kredita za stan, auto… A na RTS-u to nisam imala kao transfer, nego sam samo pregovarala oko uslova, šta ću raditi i kolika će mi biti plata – ispričala je Olivera za 24sedam, napominjući da je Bogoljub Karić bio najbolji poslodavac.

Olivera Kovačević ATAImages/Antonio Ahel

– BK je bila televizija koja je imala visok standard rada i gde su poštovali autore, novinare i zaposlene. Donela sam im gledanost, jer moja prva emisija je imala rejting 13, što BK tada nije imao ni u jednoj emisiji. Prva epizoda ,,Klopke”, kada sam prešla, već je imala taj rejting. To je za današnje uslove neverovatno. Zbog veće gledanosti porasla je cena oglasnog prostora, te je zarada od marketinga bila veća, a samim tim i moja provizija. Međutim, procenat od marketinga danas nije moguće dobiti – zaključila je Olivera Kovačević, koja sada uređuje Zabavni program na RTS-u, ističući da voli transfere, jer podižu cenu, kako novinarima, tako i medijima u koje odlaze.

Mnogo godina kasnije, veliku pažnju javnosti privukao je i transfer Žike Nikolića, iliti Žike Šarenice. On je od Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink, 2018. navodno dobio basnoslovnu ponudu. Uprkos tome, neko vreme je razmišljao da li da napusti RTS, jer je na Javnom servisu radio pune četiri decenije. Kada je pak prelomio, u emisiji Ognjena Amidžića otvorio je dušu.

Žika Šarenica ATAImages/Antonio Ahel

– Poslednjih godinu dana je bila tolika huka i buka na mene da uzimam mladima hleb. Ja sam to ispoštovao, stekao sam penziju u toj kući. Zahvalan sam toj kući što je verovala u mene i posle penzije. Onda sam dobio poziv od Željka Mitrovića, i ponuda je bila baš onako ljudska. To nije bio prvi put da smo se čuli, prvi pregovori su bili 2005. godine, pa 2012. i sada – treća sreća. To je jedan fini dodatak na moju penziju. O parama neka on priča, moje je da radim, dogovorili smo se u dve reči – rekao je Žika 2018. godine.

Voditelj je zatim, navodno, prema pisanju medija, od zarađenog novca sebi i supruzi Zorani kupio stan u Beogradu na vodi od 60 kvadratnih metara. On je na Pinku vodio ,,Žikinu šarenicu”, a potom jutarnji program.

Iste godine kada je Žika došao na Pink, Jovana i Srđan su ga napustili.

ATA Images/ Antonio Ahel

Pisalo se da su dobili odlične uslove, što je prelomilo da pređu na Prvu posle osam godina rada na Pinku. Slično se pisalo i pre deset godina, kada su napustili RTS, na kome su od 2005. vodili jutarnji program. Još nije poznato gde će voditeljski par nastaviti karijeru, ali jedno je sigurno – pošto su na Prvoj dobili otkaz, neće biti transfera u klasičnom smislu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike