Novonastali sukob između ugostitelja i Sokoja zbog ispostavljenih faktura, duboko je podelio kompozitore i pevače!

29.09.2020

18:22 >> 07:52

0

Rešenje je u pronalaženju kompromisa između Sokoja i druge strane, jednoglasni su naši sagovornici

Novonastali sukob između ugostitelja i Sokoja zbog ispostavljenih faktura, duboko je podelio kompozitore i pevače!
Copyright Foto:24sedam/ Goran Sivački/Antonio Ahel/Printscreen

Kompozitori i muzičari podeljenog su mišljenja da li je Sokoj ispravno postupio kada je poslao ugostiteljima fakturu za period vanrednog stanja, ali i sada, dok rade smanjenim kapacitetom. Ipak, u jednome su ujedinjeni – pravo rešenje je kompromis ugostitelja i Sokoja.

Nakon što je organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj, koja se bavi zaštitom autorskih prava, poslala umanjene fakture ugostiteljima da plate naknade za puštanje muzike u periodu tokom vanrednog stanja, sa izuzetkom aprila meseca, ugostitelji su ostali zatečeni i za naš portal izjavili da su autori i muzičari uz njih i da ih podržavaju.
Vodeći se njihovom tvrdnjom, kontaktirali smo srpske kompozitore i pevače i ustanovili da je ovaj sukob izazvao duboku podelu unutar svake od branši.

 

Profimedia

Što se ne koristi, ne treba ni da se plati

Producent i tekstopisac Šaran Allegro je za „24sedam“ istakao da ne treba da se plaća nešto što nije radilo i nije se koristilo.
– Moj stav je da ako se nešto koristi, treba da se plati, ako ne, onda ne vidim razlog zašto bi se nekome bilo šta naplaćivalo. Ne znam kako će Sokoj to rešiti… – naveo je on.
Dragan Aleksandrić, kompozitor i aranžer narodnih pesama i kola, istakao je za naš portal da je „smešno to što je Sokoj tražio ugostiteljima novac za period u kome nisu radili“.

– Sokoj redovno kasni s uplatama, uplaćuju prvo malo, pa se čeka… Nemam pojma šta se radi. Prvo urade, pa nas obaveštavaju i onda kao ,,to ste vi odlučili”, šta sam ja odlučio, ja uopšte ne znam o čemu se radi. Smešno je da se ugostiteljima traži novac za period u kome nisu radili. Šta im to znači? Poslali su fakture, pola, a nije se radilo – poručio je Aleksandrić.

Goran Ratković Rale, kompozitor, producent i aranžer, istog je stava.
– Ugostitelji ne bi trebalo to da plaćaju, jer je bilo vanredno stanje i ljudi su bili onemogućeni da rade i zarađuju – rekao je Ratković.

Autori žive od fakture

Sa druge strane, Rade Vučković, kompozitor i pevač, smatra da ugostitelji moraju da plaćaju fakturu, jer od toga zavise njihove finansije i egzistencija.
– Mislim da faktura treba da se plaća, ipak mi od toga egzistiramo. Finansijski nam odgovara jer ne znamo ni kako će teći ova godina, ni šta nas sve čeka. Ne znam kako će Sokoj to regulisati, teško je i ugostiteljima, ali treba da se plaća – poručio je Vučković.

Uprkos tome što njih direktno naplata autorskih prava ne dotiče, i što imaju svoju agenciju koja ih zastupa, želeli smo da saznamo i mišljenje pevača.

Na to nas je navela činjenica da su pevači jedini koji direktno sarađuju sa obe branše, ali i reči Stevana Rodića, predsednika Hotlijera, ugostitelja i turista Srbije u Uniji poslodavaca Srbije, koji je između ostalog rekao: “kompozitori i izvođači, u čije ime nam Sokoj naplaćuje naknade, nas podržavaju. Jer estradni umetnici žele da mi preživimo.”

Sanja Maletić, pevačica, oštro je reagovala i osudila Sokoj.

– S obzirom na to da nikada nisam dobila dinar od udruženja interpretatora na osnovu svojih izvođačkih prava, ogorčena sam na potez Sokoja da dodatno opterete nametima već oslabljeno ugostiteljstvo. Ugostitelji ne treba da budu ljuti na nas izvođače i autore jer i mi imamo velike probleme zbog nemogućnosti da radimo, ali i da naplatimo svoja prava. Kao izvođač pružam punu podršku ugostiteljima i nadam se da će i njihov i naš problem jednog dana doći na listu problema koji moraju da se reše – objasnila je ona, a Era Ojdanić, pevač i ugostitelj, se nadovezao:


ATA Images/Antonio Ahel

– Sokoj treba da ima u vidu da su ugostitelji, zbog situacije u vezi sa koronavirusom, pretrpeli veliku štetu – nisu radili ili su radili skraćeno. Samim tim, mislim da bi trebalo da imaju obzira prema ugostiteljima, da im ne šalju fakture i da ih oslobode svih obaveza plaćanja.

Rešenje je kompromis

Naposletku, pevačica Neda Ukraden istakla je da je jedino rešenje – kompromis, a sa tim su se složili i njene kolege, a naši sagovornici.
– Autori treba svakako da se obeštete. Jako je teško plaćati ugostiteljskim objektima. Mislim da bi tu trebalo apsolutno razumeti vreme kad se nije radilo, tako da treba pronaći adekvatno rešenje za jedne i druge – zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike