Kejt Vinslet: Na pramcu najslavnijeg broda na svetu ušla je u istoriju Holivuda

05.10.2020 | 07:50 >> 15:52

Autor: Dejan Ćirić

Čuvena glumica danas puni 45 godina i uskoro predstavlja novi film o ljubavnoj vezi između dve žene

Copyright Profimedia

Svet je Kejt Vinslet upoznao davne 1997. godine u, sada već kultnom „Titaniku“, koji je dvadesetdvogodišnju glumicu izveo iz anonimnosti, donevši joj planetarnu slavu i naizgled ulogu života, posle koje je sve moglo da potone kao brod na čijem je pramcu uplovila u Holivud. Grad anđela je bio skeptičan prema mladoj Engleskinji kojoj je „Titanik“ doneo prvu nominaciju za Oskara, najboljeg prijatelja Leonarda Di Kaprija i ogromnu popularnost koja je mogla da je odvede u potpuno drugom smeru, jer je čuveno „prokletstvo prvog Oskara“, posebno za glumice, već lebdelo nad Holivudom kao neobjašnjiv fenomen. Srećom, nije ga osvojila u tom trenutku, ali je zato postala jedna od najpoznatijih glumica planete i sigurno jedna od najslavnijih svih vremena u Velikoj Britaniji.

Rođena je na današnji dan, 5. oktobra 1975. godine kao Kejt Elizabet Vinslet u Redingu, u Engleskoj. Prvu ulogu je dobila 1991. godine u televizijskom serijalu „Dark Season“, dok je na bioskopskom platnu debitovala tri godine kasnije u filmu „Nebeska stvorenja“. Tada je proglašena britanskog glumicom godine, a dobila je i dobre kritike u „Vašington postu“. Naredne godine odlazi na kasting za malu ulogu u čuvenom ostvarenju „Razum i osećajnost“, ali dobija ulogu Marijane Dešvud, koja je drugi glavni lik u knjizi. Iskoristila je svoju šansu na najbolji mogući način, kritike su bile izvanredne i Kejt osvaja prve velike nagrade u karijeri – BAFTA, Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najbolju sporednu žensku ulogu, nominacije za Zlatni Globus i Oskar. A onda se dogodio „Titanik“ i njeno ime se našlo na holivudskoj A listi najtraženijih glumica. Izbegla je sve zamke prve velike uloge, svetske slave i holivudskih intriga i izborila se za svoje mesto koje ima i danas, kao jedna od najznačajnijih glumica, sada već, srednje generacije.

Deceniju nakon „Titanika“ za film „Čitač“ osvaja Zlatni globus, nagradu BAFTA i onu najvažniju – Oskara za najbolju glavnu glumicu. To joj je bila šesta nominacija u dotadašnjoj karijeri. Za ulogu u mini-seriji „Mildred Pirs“ osvojila je nagradu „Emi“ u kategoriji najbolje glavne ženske uloge. Uz „Titanik“, „Razum i osećajnost“ i „Čitač“, neki od njenih najpoznatijih filmova su: „Ajris“, „Sveti dim“, „Život Dejvida Gejla“, „Večni sjaj besprekornog uma“, „U potrazi za Nedođijom“, „Intimne stvari“, „Revolucionarni put“, „Praznik rada“, „Stiv Džobs“ i mnogi drugi. Uskoro se očekuje premijera njenog najnovijeg filma „Amoniti“ u kojoj glumi ljubavnicu Sorše Ronan. Ova drama o ljubavnoj priči između dve žene, mogla bi, kako se priča, doneti Kejt još jednog Oskara.

Privatno, ova glumica nikada nije vodila skandalozan život, iako je sve u vezi nje konstantno zanimljivo svetskim medijima i tabloidima. Sa Džimom Tripltonom ima ćerku Miju, sa rediteljem Semom Mendezom sina Džoa, a od 2012. godine je u trećem braku sa Edvardom Smitom, sa kojim ima sina Bera.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam