BTS ipak odlazi u vojsku! I vlada učestvovala u razmatranju, ali molbe nisu uslišene: On će prvi morati da se odazove pozivu!

18.10.2022 | 05:45

Autor: Milica Gudžulić

Dosta se o ovome spekulisalo - sve dok se konačno nije oglasila producentska kuća sastava

Copyright Profimedia

Posle oko nedelju dana otkako je „puštena buva" da će sedmorica momaka koji čine sastav „BTS" ipak morati da služe vojni rok u svojoj zemlji, njihova producentska kuća „Hybe", nekada „Big Hit Music", oglasila se i na društvenim mrežama pa s ponosom poručila - da je to istina. O ovoj se temi dugo spekulisalo, posebno u proteklih mesec dana.

Južnokorejski bend je izvesno vreme proveo i u pregovorima s vladom, pošto je postojala mogućnost da im odobre izuzeće zbog dostignuća. Međutim, velike molbe i brojnih fanova nisu uslišene.

Pozivu će, napominju strani mediji, prvi morati da se odazove najstariji član grupe, Kim Sokdžin, koji će početkom decembra napuniti 30 godina. Za njim će i ostali biti pozivani.  

Kim Sokdžin, Profimedia
 

- S ponosom saopštavamo da će članovi služiti vojni rok. Posle velikog koncerta u Busanu, a kako svaki od njih nastavlja i sa solo projektima, ovo je pravi period za tako nešto i svi su počastvovani - piše u saopštenju kuće, koja je zatim detaljno objasnila da će oni maksimalno ispoštovati potrebe zemlje, kao zdravi i mladi momci.

- Posle poslovnih obaveza koje ima u oktobru, Džin će ući u proceduru i strogo je ispratiti - naglasili su, pa dodali kako će svaki član službu uskladiti prema svom rasporedu i privatnim planovima.

BTS, Profimedia
 

- Kompanija, kao i „BTS", se svakako raduje ponovnom okupljanju po odsluženju roka članova oko 2025. godine - zaključili su.

 

Vojni rok u Južnoj Koreji, inače, traje oko dve godine.

Regrutacija koja će zemlju fino i da košta

Po tamošnjem zakonu, regrut koji je ocenjen sposobnim za vojnu službu bi trebalo do 28. godine da odsluži najmanje 18 meseci u oružanim snagama. Kada je pomenuti Sokdžin imao 28, 2020. godine, Seul je grupi dozvolio odlaganje, što je česta pojava u Kej-pop žanru. 

Grupa „BTS" koju još čine Kim Namdžun, Min Jungi, Džong Hosok, Park Džimin, Kim Tejang i Džon Džangkuk, prema računici „Hyundai Research" instituta iz 2018, „donosi" tamošnjoj ekonomiji i više od tri i po milijarde dolara godišnje - što je ekvivalent doprinosu oko 26 kompanija srednje veličine. 

Godinu unazad, „doveli" su taman toliko turista koji bi i pazarili njihove proizvode, da su zemlji „napravili" nešto više od milijarde samo na taj način. Između 2014. i 2023, analitičari su predvideli osnaživanje ekonomije od 23,1 triliona dolara - samo zbog njih. Prema „Forbsu", svaki član grupe je, s druge strane, bio „težak" barem 50 miliona dolara do 2020. godine, uzimajući u obzir muzička, ali i ostala dostignuća. 

Veruje se, zato, da će njihov odlazak u vojsku zemlju „uskratiti" za milijarde. 

BTS, Profimedia
 

U Južnoj Koreji, svi muškarci moraju da odsluže barem 18 meseci vojnog roka. Izuzetak su sportisti koji su nagrađivani u svetu i zvezde klasične muzike, kojima bi ministar sporta i turizma pronašao alternativni način ispunjenja dužnosti. „BTS-u" je ovo moglo da se dogodi, ali se uopšte ne žale što nije. 

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam