I pčelama saopšteno da je Elizabeta II preminula! Kraljevski pčelar otkrio tradiciju: Ako se ne obavi razgovor s njima, mogu da uginu

13.09.2022

11:01

3

Mnogi smatraju da je ovaj čin bizaran, ali postoji i u drugim državama

I pčelama saopšteno da je Elizabeta II preminula! Kraljevski pčelar otkrio tradiciju: Ako se ne obavi razgovor s njima, mogu da uginu
kraljica elizabeta (3) - Copyright AP Photo/Alastair Grant Pool

Kraljica Elizabeta II preminula je 8. septembra u 97. godini, a brojni protokoli i običaji se praktikuju u kraljevskoj britanskoj porodici ovih dana, a tako će biti sve do njene sahrane 19. septembra.

Jedan od, za mnoge, neobičnih i bizarnih običaja jeste i da se pčelama gajene u kraljevstvu saopšti da je kraljica preminula, kao i da na njeno mesto dolazi novi monarh - Čarls Treći.

Po drevnoj tradiciji, kraljevski pčelar Džon Čepl je bio dužan da pčelama u palati "saopšti" tužnu vest, a sve to propraćeno je striktnim pravilima. Pre obraćanja pčelama kraljevski pčelar je vezao mašne od crnih traka za košnice, u kojima živi na desetine hiljada pčela. 

- Tradicija je da se nežno lupka po košnici i kaže im se da je njihov vladar mrtav, ali da će im novi vladar biti dobar i da će im oni uzvratiti naturom - objasnio je Džon.

 

 

Ovaj običaj odražava staro sujeverje da će pčele prestati da proizvode med, napustiće svoje košnice ili čak uginuti, ako im se ne javi da su promenile vlasnika, odnosno ako se ne obavi „razgovor“ sa njima.

Razgovor sa pčelama je običaj mnogih evropskih zemalja, a najpoznatiji je u Engleskoj, ali i Irskoj, Velsu, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Češkoj, SAD-u. Sam Čepl, koji je već 15 godina kraljevski pčelar, u početku nije znao za ovaj ritual, ali, kako kaže, o svemu ga je obavestio glavni baštovan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike