Konerijev neobičan život: Spavao je u fioci, jednom zamalo ostao bez glave, a kao Bond je nosio periku

31.10.2020

13:46 >> 15:58

0

Glumac je lako mogao i da propusti ulogu koja ga je proslavila, jer se autoru priča o tajnom agentu činio kao ,,sirovina. Međutim, kasnije je promenio mišlj

Konerijev neobičan život: Spavao je u fioci, jednom zamalo ostao bez glave, a kao Bond je nosio periku
Copyright AP Photo/Gerald Penny

Ser Tomas Šon Koneri rođen je u Škotskoj 25. avgusta 1930, a njegovi roditelji su bili toliko siromašni, da su ga kao bebu uspavljivali u fioci ormara umesto u kolevci. Glumac je kasnije u intervjuima uvek naglašavao da nikada nije dozvolio da ga skromni počeci ,,slome” ili sputaju. Ribario je koristeći stare najlonke njegove majke pralje, sa 13 se čak i ispisao iz škole pa raznosio novine, mleko i bio šegrt kod lokalnog mesara. Uvek se bavio nekim poslom!

Krajem četrdesetih, tri godine proveo je u Kraljevskoj mornarici, koju je napustio zbog bolnih čireva u stomaku. U tom periodu, inače, nastale su i njegove dve tetovaže – ,,Škotska zauvek” i ,,Mama i tata”. Svakako, nije dugo odmarao. Naime, po povratku kući radio je u štampariji, pozirao nag za studente slikarstva, bio spasilac na plaži, isporučivao ugalj, pa i glancao mrtvačke sanduke.

Šon Koneri AP Photo

Jednu od prvih uloga odigrao je u filmu ,,Drugo vreme, drugo mesto”, rame uz rame sa Lanom Tarner. Njen dečko toliko je ljubomorisao zbog toga, da mu je čak pretio i da će pucati na njega, misleći da želi da je uzme za sebe. Jedno vreme je tako proveo skrivajući se, jer mu je prijatelj Džonija Stompanata dojavio kako je njegovo ubistvo već naručeno. Ovo, inače, nije bio jedini put kada je umao ostao bez glave na poslu. Na snimanju filma ,,Iz Rusije s ljubavlju”, helikopter na setu je proleteo tik iznad njega i zamalo ga obezglavio.Tokom ,,Nikad ne reci nikad” ipak nije prošao bez povreda – Stiven Sigal slučajno mu je slomio ručni zglob dok mu je pokazivao borilačke veštine.

Najveću slavu dostigao je kao čuveni Bond, ali ulogu nije zaslužio talentom. Kako su svojevremeno pisali strani mediji, njegov ,,sek*i, panterski hod” raspametio je producente i na taj način ih je ,,kupio”. Autoru Ijanu Flemingu čak je delovao kao sirovina, pa ga nije uopšte hteo u ovoj priči, ali se kasnije predomislio. ,,Prvi filmski Bond”, međutim, u svim ostvarenjima o tajnom agentu 007, nosio je periku, jer je kosu počeo da gubi u 21.

Važio je za velikog šmekera – još 1953. se prijavio na takmičenje za Mistera Univerzuma i osvojio drugo mesto u konkurenciji visokih muškaraca. Sa skoro punih 60, ,,Pipl” ga je 1989. proglasio najsek*epilnijim muškarcem na svetu, a onda ponovo 1999!

Šon je navijao za Seltik, a imao je priliku u mladosti i da igra za Mančester junajted. Ovu priliku je propustio samo zato što je smatrao da je u pitanju krajnje nestabilan posao. Sa druge strane, voleo je da piše poeziju, ali ne i da daje nekome da to čita. Među ulogama koje je odbio svakako se izdvaja ,,Matriks”, a to je zaobišao ističući da mu uopšte nije jasno o čemu se tu radi.

Šon Koneri AP Photo/Lennox McLendon

Pošto je morao da prekine obrazovanje, kasnije je osnovao humanitarni fond koji stipendira siromašnu škotsku decu. Jednom prilikom je tako sav honorar od filma (,,Robin Hud: Princ lopova”, a kasnije i ,,Dijamanti su večni”) poklonio toj organizaciji.

Oskara je osvojio 1988. godine (,,Nedodirljivi”) – Najbolji sporedni glumac

Ženio se dva puta – sa Dajanom Silentom, sa kojom je dobio sina Džejsona, a drugi put sa Mišel Rokenburn. Sa filma se povukao 2011. godine, i sebe je smatrao penzionerom, ali je jednom prilikom otkrio da bi se rado vratio pred kamere ukoliko bi mu neko ponudio ulogu u filmu o Indijani Džonsu.

Preminuo je 31. oktobra 2020, svega par meseci nakon što je napunio 90 godina.

Pročitajte još:

Odlazak glumačke legende: Šon Koneri preminuo u 91. godini

Džejms Bond je dobio ime po ornitologu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike