"Srpski heroj Zoran Milanović": Predsednik Hrvatske izazvao buru koja se tek zahuktava!

08.12.2021

11:39

1

Milanović je u više navrata rekao da "postoje genocidi i genocidi" i da bi, ako se zločin u Srebrenici naziva genocidom onda bi, kazao je, za one teže poput Jasenovca trebalo smisliti novi naziv

"Srpski heroj Zoran Milanović": Predsednik Hrvatske izazvao buru koja se tek zahuktava!
Copyright Zoran Milanović/Profimedia

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je izjavama o Srebrenici poslednjih dana izazvao niz reagovanja u BiH i Hrvatskoj, gde ga pojedini mediji nazivaju "srpskim herojem", a lider najuticajnije bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović ga je pozvao da pre nego što kaže dobro razmisli šta će reći.

Kolumnista Boris Dežulović je u tekstu pod naslovom "Srpski heroj Zoran Milanović", između ostalog, konstatovao da je "velikosrpska desnica dobila novog heroja i "muralnu" vertikalu.

- Ne samo da ga je dobila tamo gde ga je realno bilo najteže očekivati, na polju relativizacije i revizije srebreničkog genocida, i ne samo da ga je dobila otamo odakle ga je očekivati bilo jedino najteže - iz arhineprijateljske Republike Hrvatske - već je hrvatskog heroja velikosrpske revizije Srebrenice dobila u osobi od koje je tako nešto očekivati bilo odveć teško čak i za iracionalnu velikosrpsku desnicu: u samom predsedniku Republike Hrvatske, vlastobučno - napisao je Dežulović.

Profimedia
 

Milanović je, naime, u više navrata rekao da "postoje genocidi i genocidi" i da bi, ako se zločin u Srebrenici naziva genocidom onda bi, kazao je, za one teže poput Jasenovca trebalo smisliti novi naziv.

- Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad jevrejskim narodom, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid u Drugom svetskom ratu, postoji Jasenovac. Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča, "svaka je žrtva ista", ni govora. Najbolje je reći da je sve isto. Nije. Srebrenica nije isto što i Holokaust i Jasenovac - rekao je Milanović i dodao:

- To je težak zločin s elementima genocida, to je rekao i sud, ali nijedan sud ne može biti Sveto pismo. Sud je utvrdio što je tog trenutka utvrdio, nekim ljudima je to dobro leglo, nekim ljudima ili neljudima to nije dobro leglo. Netko padne, slomi nogu i razbije nos, nekoga siluju i bace u bunar, isto? Nije isto.

Milanović je juče pojašnjavajući ponovo svoje izjave o Srebrenici rekao da predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća u Hrvatskoj dižu glas na njegove izjave, ali su ćutali kada je, kako je rekao, član Predsedništva BiH iz Zenice dovodio mudžahedine u BiH, a Hrvate naziva zločincima.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike