Moskva čvrsto uz Republiku Srpsku: Zaharova reagovala na pretnje sankcijama

17.11.2021

18:52

0

Ona je istakla da je Berlin time samovoljno imenovao krivce

Moskva čvrsto uz Republiku Srpsku: Zaharova reagovala na pretnje sankcijama
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/RT France

Moskva je uverena u pogubnost pristrasnih ocena nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa, koji je svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u BiH svalio isključivo na Republiku Srpske, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Iznenađujuće je to kako je kategorički, lako i uopšte ne zalazeći u prethodne okolnosti naizgled iskusni nemački političar svalio svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u toj zemlji isključivo na Republiku Srpsku. Uvereni smo u pogubnost ovakvih pristrasnih procena – istakla je Zaharova, piše Srpskainfo.

Ona je istakla da je Berlin time samovoljno imenovao krivce.

– Već se čuju pretnje uvođenjem različitih sankcija protiv legitimno izabranih lidera suverene BiH, koji zakonitim političkim metodama štite ustavna prava zahvaćena spoljnim voluntarizmom koji sve više podseća na kolonijalnu politiku – navela je Zaharova.

Ona smatra da Mas u svojim razmišljanjima zanemaruje Dejtonski sporazum o miru u BiH.

– Postoji prezir i nepoštovanje nezavisne BiH, njenih državotvornih naroda, naravno, Dejtonskog sporazuma, multilateralnih napora u korist međunacionalnog pomirenja i saradnje – ocenila je Zaharova.

Ona je nazvala paradoksalnim reči nemačkog šefa diplomatije o mirovnom sporazumu u kontekstu jačanja administrativne vertikale.

– Takođe je paradoksalno da implementaciju zajedničkog okvira, kao što znate, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, Mas svodi samo na jačanje administrativne vertikale, ulogu nelegitimnog visokog predstavnika i njegovim takozvanim strašnim alatima – konstatovala je Zaharova.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je ranije da njegova zemlja pruža najveću bilateralnu podršku BiH, ali da niti žele niti hoće da usmeravaju novac nemačkih poreskih obveznika u entitet koji “aktivno radi na uništavanju BiH”, kao i da “neće sedeti skrštenih ruku”.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike