Afera potresla region: Bivša ministarka uhapšena zbog korupcije, muž besneo na novinare (VIDEO)

10.11.2021

16:43

0

Nekadašnja hrvatska ministarka regionalnog razvoja Gabrijela Žalac uhapšena je zajedno sa još tri osobe

Afera potresla region: Bivša ministarka uhapšena zbog korupcije, muž besneo na novinare (VIDEO)
Printscreen

Zbog sumnje da je zloupotrebila fondove EU, nekadašnja hrvatska ministarka regionalnog razvoja Gabrijela Žalac uhapšena je zajedno sa još tri osobe. 

Sporan posao nabavke softvera ugovoren sa firmom od jednog zaposlenog, koja se često borila sa blokadom računa.

Evropska kancelarija javnog tužioca u Hrvatskoj tereti nekadašnju ministarku Žalac kao i direktora tamošnje Agencije za finansiranje i ugovaranje programa projekata EU, Tomislava Petrica i još dve osobe za pronevere u postupku javne nabavke informatičkih sistema.

Gabijela Žalac je bila je na čelu hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kada je ugovoren sporan posao sa softverskom firmom vrednom 13 miliona kuna bez PDV-a ( više od 1.740.000 evra).

U saopštenju hrvatske policije navodi se da je u akciji "Softver" uhapšen i jedan aktuelni državni službenik.

Indeks navodi da je policija je krajem septembra pretresla prostorije ministarstva zbog posla kojim je firma "Ampelos" 2018. godine dobila od hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja, na čijem čelu je tada bila Gabrijela Žalac.

Prvobitno je posao sa firmom, koja je pre potpisivanja spornog ugovora imala jednog zaposlenog i borila se blokadama računa, procenjen na 5.764.800 kuna. (767.300 evra).

Potom je 2017. vrednost uvećana na 1.312.000 evra, da bi na kraju, 2018. godine dostigla 13, odnosno šesnaest miliona kuna sa PDV-om. (2.130.000 evra).

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index