Bukti sukob između Milanovića i Bažonića: Ministar suspendovao vrhovnog komandanta

08.11.2021

21:28

0

Odluka je već stupila na snagu

Bukti sukob između Milanovića i Bažonića: Ministar suspendovao vrhovnog komandanta
Copyright Printscreen / Youtube / Pixsell

Ministar odbrane Mario Banožić nakon sukoba sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem, koji je ujedno i vrhovni zapovednik oružanih snaga, potpisao je odluku kojoj brani vojsci bilo kakvu aktivnost u koju je uključen šef države bez njegovog odobrenja i potpisa.

Ministar je isto naredio i načelniku Glavnog stožera oružanih snaga admiralu Robertu Hranju da pre bilo koju protokolarnu aktivnost vrhovnog komandanta prvo mora od njega dobiti dozvolu. U slučaju da tu dozvolu ministar neće dati nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva odbrane i troškovi neće biti plaćeni iz državnog budžeta.

Odluka je već stupila na snagu, a nikada do sada nije zabeleženo da ministar određuje vrhovnom komandantu da od njega traži odobrenje za protokolarne aktivnosti. Očito će se sukob na relaciji šefa države i hrvatske vlade nastaviti, a na sutrašnjem sastanku Veća za odbranu očekuju se i neka rešenja kako Hrvatska vojska i njen zapovedni lanac ne bi došli u još veće probleme nego što su sada.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović oštro je kritikovao sastanak premijera Andreja Plenkovića sa vojnim vrhom na koji je pozvao i predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, zaključivši da se radi o pokušaju privatizacije HDZ-a nad oružanim snagama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike