Milorad Dodik jasno poručio: Republika Srpska će ponovo imati vojsku

07.11.2021

20:28

0

Dodik je istakao da Republika Srpska ne želi ovakvu BiH, već onakvu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom

Milorad Dodik jasno poručio: Republika Srpska će ponovo imati vojsku
milorad dodik ata1 - Copyright Milorad DodikBorislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Srpski član Predsedništva BiH rekao je u intervjuu za Bi-Bi-Si da BiH po Ustavu nema Oružane snage i da je Dejtonski mirovni sporazum jasno dozvolio entitetima da imaju svoje vojske.

Na pitanje da li to znači da će Republika Srpska formirati, odnosno vratiti svoju Vojsku, Dodik je rekao da je to njeno ustavno pravo koje nikad nije ni ukinuto.

- Mi smo samo dali saglasnost za drugačiji način organizovanja vojnih snaga u BiH. Sada ćemo povući tu saglasnost - istakao je Dodik.

On je rekao da teži miru, stabilnosti i ustavnom pravu, te da će Republika Srpska ostati deo BiH sa ovlašćenjima koja ima po Ustavu BiH.

- Neke stvari koje su rečene, nisu refleksija stvarnosti. Ne postoji vojska BiH na teritoriji Republike Srpske, nego Oružane snage u kojima su većina Srbi. Nema potrebe da se blokiraju kasarne, kada 90 odsto pripadnika OS BiH u Republici Srpskoj su Srbi. Takođe bih naglasio da verujem u kapacitet EUFOR-a i da je njihov mandat produžen odlukom UN-a - rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska ne želi ovakvu BiH, već onakvu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom.

- Pokazalo se da BiH kako je trenutno uređena je dekadentna sa lažnim reformama i drugim problemima i da, kao takva, ne može opstati. Ono što želim u ime ljudi koji su me izabrali jeste da branim dejtonsko uređenje Republike Srpske i da implementiramo samo ono što je tu zapisano, nego da jurimo neke uzvišene ciljeve za koje se pokazalo da su imaginarni - naveo je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, te da je Šmit "privatno lice koje može da misli šta god hoće".

- Njegovo imenovanje nije potvrđeno u UN-u, zašto bi ga mi prihvatili? Njegov izveštaj je pisala muslimanska obavještajna služba u Sarajevu - naglasio je Dodik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTRS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike