Georgievu zabranjen ulazak u CG do 2030, oglasila se policija Herceg Novog

23.11.2020

12:29 >> 12:58

0

Autor: A. B.

Na novo rešenje Georgiev opet ima pravo žalbe

Georgievu zabranjen ulazak u CG do 2030, oglasila se policija Herceg Novog
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore usvojilo žalbu advokatske kancelarije Tomanović koja zastupa Vlada Georgieva i ukinulo Rešenje o zabrani ulaska Georgievu u Crnu Goru, Uprava policije Herceg Novi ponovo je izdala zabranu ulaska Georgievu i to na period od 10 godina, do 2030. godine.

Georgiev, poznati pevač i kompozitor je poreklom iz Herceg Novog, a sada živi u Beogradu.

U saopštenju advokatske kancelarije Tomanović se navodi da je u svojoj odluci o ukidanju prvostepenog rešenja MUP Crne gore naglasio da je zabrana ulaska pravno neodrživa, jer nije naveden ni jedan razlog zašto bi ulazak u Crnu Goru Georgievu bio zabranjen.

Međutim, Uprava policije Herceg Novi je u ponovnom postupku, kako navodi advokatska kancelarija, “otišla korak dalje u kršenju međunarodnih standarda i Ustavom garantovanih prava”.

“Dobrodošlica” novom gradonačelniku Nikšića: Bala sena i krompiri ispred zgrade opštine
Crna Gora u ozbiljnom pogoršanju epidemiološke situacije

Uprava policije Herceg Novi nije postupila po zakonskim i ustavnim obavezama već je, kako navodi kancelarija Tomanović, “donela pravno neodrživo, nezakonito i neustavno rešenje i zabranila ulazak Georgievu u Crnu Goru do maja 2030. godine”.

– U međunarodnoj pravnoj praksi oblik degradirajućeg tretmana pojedinca postoji uvek, kada država postupa bez legitimnog cilja, disproporacionalno i ciljano uvredljivo prema pojedincu, jer i strancu pri ulasku u zemlju pripadaju prava garantovana brojnim međunarodnim pravnim dokumentima. Kao pravni zastupnici Vlade Georgieva, uvereni smo da će Vlada Crne Gore prihvatiti stav da i stranac ima svoja prava i da moć države da izriče zabrane pojedincu mora biti ograničena osnovnim standardima vladavine prava – navodi se u saopštenju advokatske kancelarije Tomanović.

Na novo rešenje Georgiev opet ima pravo žalbe, a kancelarija je uverena da će nadležni drugostepeni organ prihvatiti pravnu argumentaciju i poništiti novu zabranu ulaska Georgievu.

N1 podseća da je crnogorska Uprava policije saopštila krajem avgusta da je Georgiev vraćen za Bosnu i Hercegovinu sa graničnog prelaza Sitnica, “zbog zabrane ulaska u Crnu Goru”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike