Patrijarh Porfirije u Sarajevu: Različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima

16.10.2021

17:52

0

Autor: I. P.

Sarajevo je grad, iako optočen planinama, ipak otvoren sa sve četiri strane sveta

Patrijarh Porfirije u Sarajevu:  Različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima
Capture - Copyright Printscreen/YouTube/ Kliks

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u besedi u Sabornoj crkvi u Sarajevu da pravoslavni Srbi u ovom gradu žive najmanje od 14. veka i mole se Bogu o čemu svedoči i ovaj stari hram, te da različitosti nisu tu da bi razdvajale već okretale ljude jedne prema drugima.

- Na samo nekoliko stotina metara nalaze se bogomolje naroda drugih vera, koje sve potiču iz istog korena - stvaralačke ljubavi svoje, rekao je srpski patrijarh, prenela je RTRS.

Prepoznavanje svog identiteta i različitosti, kako je naveo, nije dato da bi razdvajalo već bilo odskočna daska koja baca jedne prema drugima u zagrljaj.

- Ne treba da dozvolimo da spolja neko nasilno pokazuje i ukazuje. Kao oni koji verujemo u Boga treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, da razgovaramo jedni sa drugima, da razmenjujemo iskustvo i ljubav što je mnogo više od jednog spoljašnjeg često političkog i politikantskog dijaloga, istakao je partijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, treba ostaviti visokoparne reči i svetske politike i teorije i spustiti se na najnižu moguću tačku vere u Boga.

- Nema te vere u Boga koja je utkana u temelje ovoga grada, a da ne upućuje da je svaki čovek Bogom stvoren, da niko ne postoji bez onog drugog i da ne postoji onaj koji može reći da mu drugi nije potreban. Dolazićemo ovde u duhu Jevanđelja i mira i da se utvrđujemo u veri. Mir treba da bude alfa i omega naših htenja i napora, naglasio je srpski patrijarh.

On je dodao da je malo reći da mu je srce ispunjeno istinskom radošću što je po blagoslovu i pozivu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma stigao u Sabornu crkvu, predivni grad Sarajevo i ovu zemlju.

- Sarajevo je grad, iako optočen planinama, ipak otvoren sa sve četiri strane sveta. Ovo je jedinstven grad po bogatstvu i lepoti onih koji su ga stvarali sa svim svojim različitostima, rekao je patrijarh Porfirije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike