Dodikovo pismo liderima Evropske unije i Zapadnog Balkana: "Komšić istupa privatno"

04.10.2021

17:30

0

Autor: Nikola A.

U pismu Ursuli fon der Lajen i Šarlu Mišelu naglašava da je mislio da su razumeli i shvatili kako funkcioniše Predsedništvo BiH

Dodikovo pismo liderima Evropske unije i Zapadnog Balkana: "Komšić istupa privatno"
Copyright Printscreen/Youtube, N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je uoči Samita EU - Zapadni Balkan pisma brojnim evropskim liderima tvrdeći da predstavnici BiH na tom skupu nisu legitimno odabrani i da predsedavajući Predsedništva Željko Komšić ne istupa u ime Bosne i Hercegovine.


Imenovanje delegacije je u potpunosti u nadležnosti Predsedništva BiH, a kako Dodik navodi, uopšte nije bila zakazana sednica na kojoj je o svemu tome trebalo da se razgovara.

Dodik je pisma uputio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i premijeru Slovenije Janezu Janši u kojima ih je podsetio da su sva spoljnopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsedništva BiH i da je o svakom pitanju potrebno postići konsenzus u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsedništva BiH, preneli su mediji u BiH.

- U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsedništva BiH - poručio je Dodik.

Dodik je ocenio da je, s obzirom na to da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sednice, ponašanje Željka Komšića, koji je najavio odlazak na samit, protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsedništva BiH.

U pismu Ursuli fon der Lajen i Šarlu Mišelu naglašava da je mislio da su razumeli i shvatili kako funkcioniše Predsedništvo BiH, kao kolektivni organ od tri člana, i da taj organ odlučuje konsenzusom, ali da sada vidi da to sve nije tako.

- Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma, na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju - podržavaju samo raspad - navodi se u pismu.

Dodik je dodao da neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tela iznoseći neusklađene i neovlašćene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH.

On je poručio da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične stavove ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime BiH.

- Zlonamerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dve od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamene teza - navodi Dodik.

Pisma iste sadržine Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike