Šmit ne može da smeni Dodika: Banjaluka neće ostati bez odgovora na sve jače pokušaje demontaže Republike Srpske

01.09.2021

15:14 >> 15:19

0

Autor: M. I.

Džaferovićev zahtev je, kažu naši sagovornici, duplo golo

Šmit ne može da smeni Dodika: Banjaluka neće ostati bez odgovora na sve jače pokušaje demontaže Republike Srpske
Kristijan Šmit ata - Copyright Antonio Ahel/ATAImages.

Da zvanična Banjaluka neće ostati bez odgovora na sve jače pokušaje demontaže Republike Srpske, a koji su ubačeni u “petu brzinu” nametanjem spornog zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida, definitivno je postalo jasno u utorak, nakon sednice Predsedništva BiH.

Srpski član ovog tela Milorad Dodik prisustvovao je sednici, ali nije glasao ni za jednu tačku dnevnog reda, čime je sprečio njihovo usvajanje, pišu Novosti.

pročitajte još:

Po već proverenom receptu zamene teza odmah je reagovao bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović, kome za nefunkcionisanje zajedničkih institucija nije kriv Inckov zakon, već Dodik. I, naravno, zaštitu je zatražio od novog visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg je pozvao da pokrene pitanje smene Dodika, kako bi se, kako kaže, odblokirao rad kolektivnog šefa države!

Džaferovićev zahtev je, kažu naši sagovornici, “duplo golo”. Prvo, Šmita Srpska ne priznaje, a legitimitet mu nije dao ni Savet bezbednosti UN, zbog protivljenja Rusije i Kine. I drugo, visoki predstavnik nema ingerencije da postavlja i smenjuje članove Predsedništva.

Dodik je nakon sastanka potvrdio da na Predsedništvu nije doneta nijedna odluka, ali da nije reč o blokadi, već da je njegovo učešće jedino moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS dok god se ne dođe do rešenja o nametnutom zakonu Incka o zabrani negiranja genocida.

– Ovaj zakon je neodrživ i NSRS ga je ukinula na prostoru Srpske. Ozbiljno se spremamo da sprovedemo takav nalog parlamenta RS. Ako ne bude dogovora o rešenju za nametnuto pitanje i neuvažavanje RS ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sednici glasati protiv, što znači da će to otići na sednicu Skupštine Srpske i ona će se odrediti o tim pitanjima – naveo je Dodik.

Printscreen/Youtube, N1

I šef srpskog parlamenta Ivica Dačić poručuje da je Dodik u ovom slučaju samo sprovodio odluke Skupštine RS oko koje su se ujedinile i vlast i opozicija:

– S druge strane, Džaferović se po navici tutorstva obraća Šmitu za pomoć, iako ceo svet zna da je on na poziciju visokog predstavnika došao izigravajući sva dosadašnja pravila i bez saglasnosti SB UN. Mislim da će DŽaferovićev zahtev samo doliti ulje na vatru i može BiH da uvuče u tešku političku krizu. Ako se prema Dodiku preduzmu neke mere, to će biti još jači vetar u leđa RS da pojača svoje aktivnosti na mirnom otcepljenju od BiH, koje su praktično bile iznuđene.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručuje da Srbija neće napustiti RS i ne snosi odgovornost za posledice Džaferovićeve huškačke i srbomrzačke politike:

– Niko nije više uradio na destabilizaciji BiH od DŽaferovića i njegovog zahteva da Šmit smeni legitimno izabranog predstavnika Srba u Predsedništvu BiH Milorada Dodika. Kada je prestao da izigrava žrtvu, DŽaferović je pokazao lice dželata, i BiH i mira. Ako međunarodna zajednica ne zaustavi napade na srpske predstavnike i ako hitno ne zaštiti dejtonski poredak, snosiće odgovornost za buduću nestabilnost u BiH. Pokušaj oduzimanja prava Srbima u RS da odlučuju sami o sebi i da imaju svoje izabrane predstavnike je potez koji dovodi u pitanje samo postojanje BiH i ugrožava mir u celom regionu. Džaferović priziva nesreću svim narodima u BiH, nadam se da će biti zaustavljen pre nego bude prekasno, ako već i nije.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da predstavnik RS u Predsedništvu BiH ima pravo da glasa kako hoće:

– Niko ne može da ga smeni zbog toga što na ovaj ili onaj način glsa. Nije posao visokog predstavnika da odlučuje kako će glasati predstavnici entiteta. DŽaferovićev zahtev Šmitu je besmislen, a kada bi i novi lažni visoki predstavnik to pokušao, to bi uistinu bila agresija na Srpsku, a zna se kako se na agresiju odgovara.

Zahvalnost predsedniku Turske

Upitan da prokomentariše izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da tri strane u BiH same treba da odlučuju i da ne čekaju nekog sa strane, Dodik je rekao da mu je zahvalan na toj jasnoj poruci. Dodao je da je Erdogan rekao da pitanje budućnosti BiH treba da reše tri strane, bez mešanja nekoga sa strane. Dodik je zahvalan i predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, koji je, kako je kazao, dosta realno ocenio inicijativu da u tim razgovorima učestvuju Turska, Srbija i Hrvatska.

pročitajte još:

– Razgovarao sam o ovoj inicijativi i sa Vučićem, koji je promišljen čovek i bolje razume stanje u BiH od mnogih. On je rekao da ta inicijativa može da bude korisna, ali i on sam zna da o tome treba da se slože sve strane.

Na Bled samo privatno

Na dnevnom redu Predsedništva BiH bio je niz spoljnopolitičkih i vojnih odluka, ali one nisu usvojene. Na sednici nije doneta odluka ni da članovi Predsedništva putuju na Bledski forum, a Dodik je poručio da će onaj član koji bude otišao ići u privatnom aranžmanu. Najavio je i da će organizatorima Bledskog foruma uputiti pismo sa objašnjenjem da nema odluke Predsedništva o prisustvu na tom događaju, ali i o učešću Kristijana Šmita, kojeg RS ne priznaje, jer nije izabran po važećim procedurama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike