Bruno Čalić (11) ubijen je za 500.000 dinara: Jedna od najstrašnijih krvnih osveta u istoriji

02.09.2021

18:17 >> 19:02

0

Autor: M.P.

Do zločina je došlo 1970. godine, a izvršitelji su osuđeni na smrt streljanjem

Bruno Čalić (11) ubijen je za 500.000 dinara: Jedna od najstrašnijih krvnih osveta u istoriji
Copyright Pixabay

Jedanaestogodišnji Bruno Čalić iz Zenice ubijen je 1970. godine zbog krvne osvete, a njeni izvršitelji osuđeni su na smrt.

Sve je počelo kada je Brunov otac, Stipo Čalić, učestvovao u udesu u Crnoj Gori prilikom kog je poginuo jedan dečak. Tamošnji sud doneo je oslobađajuću presudu za Čalića i čitav događaj proglasio nesrećnim slučajem.

Međutim maćeha nastradalog dečaka, Višnja Pavlović, zaklela se da će “krv naplatiti krvlju”. Ubedila je izvesnog Dragomira Dragana Bajčetu da u zamenu za 500.000 tadašnjih dinara, ubije jedanaestogodišnjeg dečaka Bruna, Stipinog sina, i tako plati “dug u krvi”, prenosi Kurir.

Ispitivali teren

Za naručeno ubistvo je znao i Rajko Pavlović, otac nastradalog dečaka.

Višnja i Dragomir nisu se zadovoljili “samo” ubistvom. Zločin koji su počinili bio je pravo zverstvo. Majka ubijenog Bruna i Stipina supruga Anka je 2011. godine još uvek bila živa i u intervjuu za portal Herceg Bosna, prisetila se tih strašnih dana.

– Višnja i Dragomir, dolazili su nekoliko puta na vrata, navodno se raspitujući za stan koji žele da iznajme. Videli su Bruna, upoznali mu navike, otkrili gde i kada ide u školu… Višnja je otišla toliko daleko da je prilikom posete stavila Bruna u krilo, popričala sa njim o školi i pomilovala ga. Anki je rekla kako ima jako finog sina – ispričala je majka nastradalog dečaka.

Jedanaestogodišnji Bruno Čalić ubijen je sa devet uboda nožem i izmasakriran. Višnja Pavlović uhapšena je u Pljevljima 42 sata nakon ubistva, a Bajčeta je priveden u kafani u Nikšiću. On se pred sudom pokajao za učinjeno delo. Višnja nikada. Oboje su osuđeni na smrtne kazne.

Treći saučesnik, Višnjin muž i otac deteta stradalog u saobraćaju Rajko Pavlović, osuđen je na 20 godina zatvora. Četrnaest meseci nakon ubistva, avgusta 1973. godine Višnja Pavlović i Dragomir Bajčeta streljani su negde kod Sarajeva. Bila je to jedna od poslednjih smrtnih kazni izvršenih u BIH.

Sahranjeni su u neobeleženim grobovima, u skladu sa tadašnjim zakonima da se ubice sahranjuju ovako da bi se izbeglo stvaranje “kulta ličnosti“. Ni danas se ne zna gde počivaju.

Rajko Pavlović, Višnjin muž, odležao je kaznu i izašao iz zatvora.

Pročitajte još:

Dug u krvi

Krvna osveta ili “dug u krvi” je običaj kojim se konflikt između dve familije ili klanova, započet ubistvom člana jedne familije, nastavlja međusobnim ubijanjem, jednog po jednog muškarca, sve do poslednjeg. Pripada zaostalim, arhaičnim kulturama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike