Pobuna protiv novih mera u Hrvatskoj: Preduzetnici prete blokadom, hitan sastanak vlade

27.11.2020

08:36

0

Autor: A. Bulatović

Zahtevi su na stolu, a sastanak u toku

Pobuna protiv novih mera u Hrvatskoj: Preduzetnici prete blokadom, hitan sastanak vlade
Copyright Pixabay

Nakon što je premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio nove mere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, od 9 sati u vladi je u toku sastanak.

Od predstavnika vlade na sastanku su ministar finansija Zdravko Marić, ministar rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Josip Aladrović, ministar privrede i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac. Glavna tema su mere kojima vlada planira obeštetiti preduzentike kojima će zbog novih mera biti onemogućen rad.

Predsednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franc Letica izjavio je uoči sastanka kako je važno da se danas postigne dogovor.

Tanjug/ FOTO HINA

– Danas moramo sve da dogovorimo, ne sme da bude drugog kruga pregovora, to je ključna činjenica. Sve što tražimo je realno, svi zahtevi su realni i na tome trebamo insistirati – izjavio je Letica.

Dodao je i kako ne smeju da odustanu od svojih zahteva, jer je to jedino što im preostaje za njihov rad i poslovanje.

Plenković obelodanio detaljno nove mere: Hrvatska lista na snazi do 21. decembra
Rekord u Hrvatskoj: Više od 4.000 zaraženih u danu, korona odnela još 51 život

Na opasku kako vlada šalje poruku da (ugostitelji) moraju biti svesni stanja u proračunu, odgovorio je kako su ugostitelji toga svesni.

– Zato smo ponudili taj model gdje mi njih faktički kreditiramo, ne tražimo novac odmah nego kroz period od tri godine – dodao je Letica.

Nove mere izazvale su burne reakcije poduzetnika, a predsednik Glasa preduzetnika Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na proteste.

– Uvek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija preduzetnika ali i jednog dela privatnika sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitnes-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i proteste koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo ravnopravni, jednako važni kao i svi drugi građani – rekao je Bujas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike