Državljanka Bosne optužena za finansiranje terorizma: Pomagala mužu koji se borio na strani Islamske države

07.09.2021

14:29 >> 14:41

0

Autor: I.Pavlović

Optužena se tereti i da je lično prikupljala novac i osiguravala sredstva znajući da će se koristiti u terorističke svrhe

Državljanka Bosne optužena za finansiranje terorizma: Pomagala mužu koji se borio na strani Islamske države
Copyright Profimedia

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv državljanke BiH i Švajcarske Sene Hamzabegović (60) iz Tuzle, zbog finansiranja terorističkih organizacij i državljana BiH na stranim ratištima sa više od 230.000 KM (115.000 evra).

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je optužena u periodu od 2013. do 2018. godine u više navrata učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH. Radi se o ljudima koji su boravili na ratištima Sirije i Iraka, gde su se borili na strani ISIL-a, odnosno Jabhet al Nusra, Al Nusrah Fronta i drugih formacija.

Pročitajte još:

– Znajući da se na ratištima nalazi Muradif Hamzabegović (suprug optužene), te da se dobijeni novac koristi za finansiranje terorističkih aktivnosti, optužena je u više navrata osiguravala veće iznose koje je uplaćivala i lično nosila u Siriju i predavala Hamzabegoviću – navode u Tužilaštvu BiH.

Dodaju da je prikupljeni dokazi ukazuju da je Hamzabegović tim novcem isplaćivao plate borcima, kupovini oružja i slično, prenose Novosti.

– Optužena se tereti i da je lično prikupljala novac i osiguravala sredstva znajući da će se koristiti u terorističke svrhe – dodaje se u saopštenju.

Muradif Hamzabegović je u maju 2012. osuđen pred Sudom BiH na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog krijumčarenja ljudi. Nedugo nakon toga je pobegao u Siriju, gde se priključio ISIL-u.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike