Ceo region priča o ovoj izjavi bosanskog premijera i ovo mu nije prvi gaf (VIDEO)

09.09.2021 | 13:37 >> 14:21

Autor: Isidora Kranjčević

Gostujući u emisiji, on je govorio na razne teme od ekonomskih do političkih

Copyright YouTube/Printscreen/Radio Sarajevo

Izjava premijera Federacije BiH Fadila Novalića, tokom gostovanja u emisiji Rezime na Federalnoj televiziji, već danima se komentariše na društvenim mrežama.

Naime, gostujući u ovoj emisiji, on je govorio na razne teme od ekonomskih do političkih, ali ono o čemu se danima priča jeste kada je govorio o ekonomskoj situaciji u Federaciji te pokušao da umanji značaj očiglednog poskupljenja robe.

pročitajte još

On je, naime, konstatovao da poređenje plata i potrošačke korpe nije adekvatno jer, objašnjava, potrošačka korpa ne postoji ni u EUROSTAT-u ni u našoj statistici.

-Ona je proizvoljna, mislim da ju je sindikat lansirao. To se u svetu uopšte ne koristi. Koristi se index potrošačkih cena i po tome, tačno je, deformaciju u zadnje vreme u javnom diskursu proizvodi poskupljenje ulja od 37 odsto i piletine. Međutim, za isto vreme postoji krompir koji je jeftiniji 40 odsto, gorivo je jeftinije 10 feninga nego 2019, objašnjava premijer.

Na konstataciju voditelja da 100 konvertibilnih maraka ove i 2018. godine nemaju istu vrednost premijer odgovara:

-Zavisi šta kupujete. To bi bio moj odgovor. Ako kupujete ulje, kupićete ga 37 odsto manje, kaže Novalić.

Voditelj, ipak, konstatuje: Dakle, skuplje 37 posto.

-Kupićete 37 odsto manje litara ulja, tvrdi Novalić.

Fadil Novalić, osim što je poznat po aferi “respiratori”, gde je optužen pred Sudom BiH u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine, vrednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka, sklon je gafovima u javnostima, a jedan od njih je kada je pred brojnim televizijskim ekipama pokazao da ne zna da stavi masku na lice, pokušavajući da je veže oko vrata.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam