Diskriminacija posle zemljotresa: Hrvatski Crveni krst deli pomoć samo Hrvatima, srpske kuće namerno građene bez armature (VIDEO)

03.01.2021

21:25 >> 21:28

0

Autor: M. I.

I u ovako teškoj tragediji, hrvatskim institucijama najvažnija nacionalnost onih kojima je pomoć potrebna

Diskriminacija posle zemljotresa: Hrvatski Crveni krst deli pomoć samo Hrvatima, srpske kuće namerno građene bez armature (VIDEO)
Copyright Tanjug/HINA

Pročitajte još:

Petrinju je pre nekoliko dana pogodio razoran zemljotres koji je odneo više života, a pravi skandali u Hrvatskoj tek izlaze na površinu.

Na društvenim mrežama su se proširile informacije da, i u ovako teškoj tragediji, hrvatskim institucijama najvažnija nacionalnost onih kojima je pomoć potrebna.

Naime, ljudima koji su pretrpeli štetu u zemljotresu na Baniji hrvatski Crveni krst tražio je dokumenta o nacionalnosti pre deljenja pomoći.

– Crveni krst nije uradio svoj posao, ljudi kažu da ih nisu obilazili, prolazili su samo da bi bili viđeni. Kad dođu po pomoć pojedinačno, Crevni krst ih pita za papire, koje su nacionalnosti – ispričala je volonterka Romana Iljegić.

Takođe, saznalo se da su kuće, koje je Hrvatska bila dužna da sagradi srpskim povratnicima posle rata, bez armature u betonu, tako da su bile podložnije rušenju.

Predsednik Udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta osudio je diskriminaciju.

– Najoštrije osuđujem skandalozno diskriminatorsko ponašanje Crvenog krsta Hrvatske, koji humanitarnu pomoć deli po etničkom kriterujumu, odnosno Hrvatima, ne i stradalim Srbima – izjavio je Linta i dodao da je Hrvatska pokazala da je država mržnje i netrpeljivosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike