Obračun Mila i nove vlasti Crne Gore će ići preko ambasadora? Svi u Podgoricu na konsultacije!

07.01.2021

12:43

0

Autor: J.B.O.

Vlada Zdravka Krivokapića poslala je depešu svim ambasadorima da 18. januara dođu u glavni grad Crne Gore

Obračun Mila i nove vlasti Crne Gore će ići preko ambasadora? Svi u Podgoricu na konsultacije!
Copyright Profimedia/Printscreen/Vijesti

Nakon odbijanja predsednika Crne Gore da po nalogu Vlade opozove sedam ambasadora, nema dileme da je došao kraj medenog meseca kohabitacije i da se sprema obračun između Mila Đukanovića i nove vlasti u Podgorici — preko diplomatskih predstavnika.

Pročitajte još:

Kao odgovor, Vlada Zdravka Krivokapića poslala je depešu svim ambasadorima koje ima Crna Gora (njih ukupno 34), da 18. januara dođu u Podgoricu na konsultacije. U naredbi diplomatama decidno stoji da je potrebno da rezervišu kartu samo u jednom smjeru, piše Sputnjik.

– U planiranju putovanja, potrebno je rezervisati karte za dolazak u Crnu Goru, dok ćete o detaljima povratka biti naknadno informisani – stoji u depeši koju je crnogorska Vlada uputila svim šefovima crnogorskih diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP).

S obzirom da konsultacije sa ambasadorima mogu da traju neodređeno vreme i da Đukanović ne pokazuje želju da bude kooperativan, veoma je izgledan scenario da crnogorske ambasade mogu ostati bez ambasadora čak mesecima.

Sa druge strane, sudeći po zvaničnom odgovoru Vladi jednog od “opozvanih“ ambasadora Miodraga Vlahovića koji službuje pri Svetoj stolici, a u kome najavljuje da će se “konsultovati sa kabinetom predsednika u vezi sa našim daljim potezima” stiče se utisak da je Đukanović doslovce nameran da stane na čelo puča bivših ambasadora.

Po svemu sudeći, crnogorski predsednik je polagao nadu da bi ucenjujuću svojim potpisom Vladu i parlament mogao da pregovara po pitanju pojedinih postavljenja u diplomatsko-konzularnoj mreži.

Ako se zna da je Đukanović godinama najviše ulagao u imidž koji koji njegova vlast ima u inostranstvu, utoliko ne čudi što će čistka Milovih kadrova iz diplomatije biti snažan udarac za sve njegove dalje političke planove.

Analitičar Igor Damjanović mišljenja je da odluka Mila Đukanovića da opstruira odluku Vlade o povlačenju nekoliko ambasadora ima i dobre strane, jer, kako kaže, ruši iluziju da će predsednik Crne Gore poštovati zakone i narodnu volju.

RTCG printscreen

On dodaje da je Đukanović tri meseca svađa unutar nove parlamentarne većine iskoristio za taktičko povlačenje, reorganizaciju i pregrupisavanje svojih pristalica, te da se njegova kontraofanzva danas, kako primećuje, manifestuje kroz odbijanje da parafira legalne i legitimne odluke vlade i parlamenta.

– Sa konsolidovanim Đukanovićem biće znatno teže razvlastiti do kraja bivši režim, nego da se reagovalo pravoremeno. Stoga sam mišljenja da Vlada i parlamentarna većina sada moraju reagovati hitno, staviti moratorijum na sve nesuglasice i doneti niz mjera kojim će intenzivirati i olakšati proceduru razrešenja Đukanovićevih kadrova na svim nivoima, počev od Državne izborne komisije (DIK) koja je krajem godine pokušala de fakto državni udar – kaže Damjanović za Sputnjik.

Što se pak tiče sedmorice opozvanih ambasadora, naš sagovornik nema dilemu da većina njih u ozbiljnim državama ne bi ni mogla da obavlja nikakve javne funkcije, a kamoli, kako kaže, da budu najviši diplomatski predstavnici u inostranstvu.

– Recimo, za ambasadora u Vatikanu Miodraga Vlahovića tvrde da je zajedno sa poslovnim partnerom proneverio dva miliona evra. Za ambasadorku u Rimu Sanju Vlahović dokazano je da je plagirala naučni rad. Ambasadorka u Abu Dabiju Dušanka Jeknić svedočila je pred sudom u Bariju zbog učešća u švercu cigareta itd… – podseća Damjanović, koji zaključuje da je čak i među za sada još neopozvanim ambasadorima ima mnogo neodgovarajućih kadrova, pa je, kako navodi, poslednji trenutak za povratak ugleda i uvođenje reda u crnogorsku diplomatsko-konzularnu službu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike