Dodik povodom Dana Republike: "Istorijski cilj je samostalna i slobodna Srpska"

09.01.2021

15:44 >> 17:57

0

Autor: J.B.O.

Dodao da su se Srbi na prostorima BiH još od vremena turske okupacije, pa sve do 9. januara 1992. godine borili za državu zajedno sa Srbijom

Dodik povodom Dana Republike: "Istorijski cilj je samostalna i slobodna Srpska"
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je danas da postojanje 9. januara – Dana Republike Srpske nije upitno: Naglasio je da okolnosti pandemije virusa korona nisu promenile ništa u vezi s tim.

Dodik je, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, kazao da Dan Republike ne može da bude promenjen, kako je naveo, “inkvizicijskim odlukama međunarodnih sudija ili pak, nekog samozvanog visokog predstavnika ili bilo koga drugog”.

Istakao je da će 9. januar definitivno ostati dan srpskog naroda, slobode i državnosti.

– Mi smo se borili za slobodu da bismo imali državu, mi od toga ne bežimo i nećemo da se krijemo. Generacije su stvorile Dan Republike i važno je da on ostaje budućim generacijama i to ne da bismo iritirali druge, već zato što to nama pripada, ovo je naše, mi smo se za ovo borili stotinama godina – rekao je Dodik.

On je dodao da su se Srbi na ovim prostorima još od vremena turske okupacije, pa sve do 9. januara 1992. godine borili za državu zajedno sa Srbijom.

Pročitajte još:

– Nisu se borili za neku BiH. Mi se ne borimo ni danas za BiH, ona je za nas nametnuti okvir u kome mi još uvek trpimo. Ništa dobro nismo dobili od BiH, nema nijednog elementa koji bi u ovih 20 i više godina mogao da se pokaže kao neka dobrobit – smatra Dodik.

Poručio je da je Republika Srpska neupitna i da je neće uništiti kojekakvi pozivi na ustavne promene.

– Nema tih promena. Mi smo protiv novog visokog predstavnika, on nije ovde dobrodošao, ko god bio. Visoki predstavnik je pokazao da je antisrpski nastrojen, jer je tako nastupao… Novi predstavnik dolazi kao muslimanski podanik koji treba da devastira Republiku Srpsku i srpski narod i njen identitet, da napravi neku kvazimuslimansku državu koju oni sami ne mogu da naprave, pa prizivaju razne intervencije – zaključio je Dodik.

Cilj je slobodna Republika Srpska

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nije poklonjena, za nju su se izborili najbolji među nama, te da je obaveza svih da je čuvaju i grade za buduće generacije.

Ljubav prema otadžbini meri se učinjenim delima, a u izuzetno izazovnoj godina pandemije, poseban patriotizam su pokazali zdravstveni i prosvetni radnici, privrednici koji su očuvali radna mesta i svi građana koju su poštujući preventivne mere sačuvali svoje i zdravlje svojih bližnjih, poručio je Dodik.

Istakao je da je deveti januar dan kada se prisećamo stvaranja Republike Srpske, borbe za opstanak i svega onog što treba da učinimo da Republika Srpska bude bolja.

– Naš istorijski cilj je samostalna i slobodna Republika Srpska i moramo naučiti lekciju, koju su mojoj generaciji predali naši preci. Nemati državu je nešto što su Srbi naučili na najgori mogući način i u raznim bunama i nažalost i posljednjem građanskom ratu – izjavio je Dodik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike