Epidemija u BiH otišla u neočekivanom smeru: "Ovo je suprotno od svega što smo očekivali, ne znamo kako"

13.01.2021

17:51 >> 09:32

0

Broj zaraženih od koronavirusa, kao i preminulih od posledica ove bolesti, naglo je počao da opada u Bosni i Hercegovini

Epidemija u BiH otišla u neočekivanom smeru: "Ovo je suprotno od svega što smo očekivali, ne znamo kako"
Copyright Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Broj zaraženih od koronavirusa, kao i preminulih od posledica ove bolesti, naglo je počeo da opada u Bosni i Hercegovini, a zdravstvene vlasti nisu sigurni šta se dogodilo i čemu mogu da pripišu takav obrt.

U poslednja 24 sata, od 4.402 testirana pacijenta, njih 442 je dobilo pozitivan nalaz, a prijavljeno je 15 smrtnih slučajeva. Od tog broja, 324 novozaraženih zabeleženo je u Federaciji BiH, 104 u Republici Srpskoj i 14 u Brčko Distriktu.

Ovo su drastično drugačije brojke u odnosu na sve prethodne mesece, a čak i stručnjaci ističu da tako nešto nisu očekivali, posebno jer su iza nas praznični dani.

– Ono što se događa je donekle i suprotno očekivanjima stručnjaka. Prošli smo kroz vreme praznika, ljudi su se više okupljali nego tokom ostatka godine, i bila su očekivanja kako ćemo imati rast broja zaraženih. Umesto toga, mi imamo pad brojki koje se odnose na koronavirus, i mogu reći kako to nismo očekivali – rekao je dr Ante Kvesić, direktor Univerzitetske kliničke bolnice u Mostaru za portal “Pogled” iz ovog grada.

On je dodao i da se smanjuje broj hospitalizovanih osoba koje su zaražene kovidom, i to uprkos činjenici da kafići i restorani uredno rade, a da postoje i izdvojeni ekscesi, te da neki organizuju i svadbe.

Pročitajte još:

Kvesić je naglasio da ne bi trebalo popuštati mere koje su sada na snazi.

– Ne smemo zaboraviti da nam svakog dana i dalje dolaze zaražene osobe u teškom stanju, imamo ljude na respiratorima i borimo se za njihove živote. Moramo ostati ozbiljni, oprezni i učiniti sve da i ove brojke koje imamo ovih dana budu što manje – naglasio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike