Hrvati podigli cenu Fajzerove vakcine u celom svetu

17.01.2021

09:01 >> 10:31

0

Autor: M. I.

Fajzer je deklarisao pet doza u bočici, a mi smo navlačili šest, neki i sedam, kazao je Capak

Hrvati podigli cenu Fajzerove vakcine u celom svetu
Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Na konferenciji za medije Nacionalnog štaba civilne zaštite u Hrvatskoj javnost je saznala neke nove informacije o vakcini protiv koronavirusa koje u Hrvatsku dostavlja Fajzer. Do sada se mislilo da se u svakoj ampuli koju Fajzer isporučuje nalazi pet doza vakcina. Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak sada je otkrio kako se ipak radi o šest doza.

Capak je objasnio kako je došlo do te promene.

Sve je počelo pitanjem novinara o tome koliko vakcina propadne zbog toga što se posle otvaranja bočice ne uspeju na vreme iskoristiti, kako se dosad mislilo, svih pet doza, prenosi Telegram.

– Mi smo pažljivo planirali vakcinaciju, tako da rasipanja nema. Fajzer je deklarisao pet doza u bočici, a mi smo navlačili šest, neki i sedam – kazao je Capak, dodavši da “izveštaja s terena o rasispanju nema. Ako se ne može doći do pripadnika rizičnih grupa koji su na redu za vakcinaciju, otvorenim cepivom se, prema našim instrukcijama, vakciniše bilo ko – kazao je Capak.

Iz bočice se može izvući više doza

Kada su novinari zatražili objašnjenje za činjenicu da se iz svake bočice izvlači šest doza, Capak je kazao da su ljudi koji obavljaju vakcinaciju naprosto shvatili da iz svake bočice mogu da izvuku više od deklarisanog broja doza.

– Nakon što smo videli da je to pravilo, tražili smo objašnjenje od Fajzera, kao i neki iz drugih zemalja – kazao je on.

Fajzer je usvojio primedbe s terena, i u skladu s tim podigao cenu svake bočice vakcina.

– Fajzer je posle toga deklarisao šest doza u jednoj viali koje će se sad tako plaćati – kazao je Capak.

Pročitajte još:

Pojašnjenje kako je došlo do toga da se u jednoj bočici nađe više od deklarisanog broja doza vakcine, ponudila je dr Vera Katalinić-Janković, pomoćnk ministra zdravstva.

– Neki su imali igle za navlačenje od 2 mm, a neki od 1 mm. Neke zemlje nisu mogle nabaviti manje šprice, mi imamo te i možemo od početka navlačiti više – rekla je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike