Hrvatska blokada za zvaničnike EU! Došli na granicu sa BiH, dočekala ih policija

31.01.2021

06:21 >> 09:50

0

Četvoro zvaničnika EP stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uverili kako Hrvatska postupa prema migrantima

Hrvatska blokada za zvaničnike EU! Došli na granicu sa BiH, dočekala ih policija
Copyright ATA Images

Zvaničike Evropskog parlamenta (EP) koji su došli u Hrvatsku kako bi ispitali stanje na granici između BiH i Hrvatske, nakon brojnih upozorenja organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava, dočekala je policijska blokada, javlja italijanski dnevnik “Avenire” .

Četvoro zvaničnika EP stigli su na granicu između BiH i Hrvatske da bi se uverili kako Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to sprečila bez argumenata, piše italijsnaki katolički dnevnik.

-Avenire” navodi, kako prenosi Klix.ba, da je situacija u šumi Bojna na hrvatskoj teritoriji bila prilično napeta, kao i da je policija jurila potpredsednika Komisije EU za građanska prava Pjetra Bartola i njegove kolege u nameri da ih spreči da dođu na mesto kontrole na kojem migrante uglavnom spreče da uđu u Hrvatsku.

Pročitajte još

Put je, prema navodima italijanskog lista, blokiralo nekoliko policijskih kombija i 20-ak graničnih policajaca.

-Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u nameri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naređenje da stigne grupu i spreči je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je desetak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima – opisuje “Avenire”.

“Šta tu ima da se sakrije? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standarde, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo?”, pitali su predstavnici EP, prenosi “Avenire”.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije da opravdaju navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo da podstakne ilegalne akcije migranata iz BiH, navodi list.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike