Ukraden krst sa kapije Mitropolije crnogorsko-primorske! (FOTO)

06.02.2021

10:01 >> 10:40

0

Autor: A. B.

Slučaj je prijavljen policiji, a u MCP-u očekuju da će počinilac brzo biti pronađen

Ukraden krst sa kapije Mitropolije crnogorsko-primorske! (FOTO)
Copyright Foto:Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) pozvala je danas osobu ili više njih da vrate krst koji su skinuli sa kapije kroz koju se prolazi do sedišta Mitropolije i Manastirskog konaka.

Iz MCP je saopšteno da je do skrnavljenja došlo u nekoj o prethodnih noći.

Smatraju da je teško da može da se računa na savest onoga ko je to uradio, ali ga, navodi se u saopštenju, Mitropolija ipak javno poziva da krst ostavi pred kapijom.

Slučaj je prijavljen policiji, a u MCP-u očekuju da će počinilac brzo biti pronađen.

Najavljeno je i da će prijavu povući, ako krst bud vraćen.

Pročitajte još:

Saopštenje Mitropolije prenosimo u celosti:

– Kampanja protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske Pravoslavne Crkve, nažalost, ne prestaje.
U nekoj od prethodnih noći, nepoznati pojedinac, ili pak više njih, usudilo se, da polomi i ukloni krst sa kapije Cetinjskog manastira, kroz koju se prolazi do sjedišta Mitropolije i manastirskog konaka. Sudeći po onome što znamo, ova kapija je tu od vremena Mitropolita crnogorsko-primorskog (prethodno Mitropolita pećkog i potonjeg Patrijarha srpskog) dr Gavrila Dožića, te je, dakle, u svojih stotinjak godina pregurala i okupaciju Drugog svjetskog rata i decenije režima, blago rečeno, nenaklonjenog Crkvi, i devedesete godine prošlog vijeka u kojima je oko manastira više puta bilo nasilnih incidenata. Nažalost, nije odoljela kukavičkom skrnavljenju, izvršenom, najvjerovatnije, pod okriljem noći, kad se većina nepočinstava i čini. Teško da možemo računati na savjest onoga ko je ovako nešto uradio, ali ako je u njemu ostalo i trunke čojstva, javno ga pozivamo da krst ostavi pred obezglavljenom kapijom. Može i po noći, kad niko ne gleda, kako ga je i uklonio. Iako, po zapovijesti Gospodnjoj, praštamo toj nesrećnoj duši ovo nedjelo, kao građani ne možemo da dozvolimo da se ovakve stvari ponavljaju, pa smo policiji prijavili događaj, uz očekivanje da će brzo pronaći počinioca. Ukoliko krst vrati, povući ćemo prijavu, jer nam zbilja nije cilj njegovo kažnjavanje, a vraćanje bi bio znak pokajanja. Ovo nedjelo ima svog neposrednog izvršioca, ali ima i desetine i stotine inspiratora, koji uporno Crkvu lažno optužuju za sve društvene probleme i predstavljaju je kao neprijatelja Crne Gore, što je ogavna i bestidna laž. Stoga zahtijevamo od svih onih koji inspirišu ovakva nedjela svojom anticrkvenom kampanjom da prekinu sopstveni govor mržnje, i da prestanu da obmanjuju javnost o našoj Crkvi. Zaista, prevršili su svaku mjeru.
Uvjereni smo da i ostali javni djelatnici i društveni činioci prepoznaju koliko je opasno ovo kontinuirano targetiranje Pravoslavne Crkve u crnogorskom javnom prostoru, te očekujemo od njih da reaguju na tu činjenicu jednako odlučno i snažno, kao što to čine u nekim drugim slučajevima. Molimo se sveblagom Gospodu da nas iscijeli od opake i otrovne bratomržnje, i da nam svima podari duh pokajanja, bogoljublja i bratoljublja – glasi saopštenje Mitropolije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike