RTCG priprema novi serijal kojim blati SPC u Crnoj Gori i pokojnog mitropolita Amfilohija

12.02.2021

13:08

0

Dokumentarna redakcija ove televizije planira realizaciju sedam serijala i tri dokumentarne emisije

RTCG priprema novi serijal kojim blati SPC u Crnoj Gori i pokojnog mitropolita Amfilohija
Copyright Youtube printscreen

U najnovijem „Programsko-produkcionom planu Televizije Crne Gore za 2021. godinu“, na pedesetak stranica, predstavljene su planirane aktivnosti ove medijske kuće.

Kako se može videti u javno dostupnom planu, dokumentarna redakcija ove televizije planira realizaciju sedam serijala i tri dokumentarne emisije, a autorka Tanja Šuković, koja je zajedno sa Snežanom Rakonjac potpisala “Svjedok Božije ljubavi”, emisiju koja je pokušala da diskredituje i omalovaži preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, najavljuje tri dokumentarca koja će se ponovo baviti srpskom pravoslavnom crkvom. Naravno, iz negativnog ugla.

rtcg.me printscreen

Radnog naslova “Mantija umesto kravate”, u trajanju od 40 minuta, dokumentarna emisija bavila bi se, objašnjava autor, političkim delovanjem SPC u Crnoj Gori.

-Otvoreno političko angažovanje duhovnika srpske crkve u Crnoj Gori, svakako je svojevrstan fenomen i intrigantna tema. U ovom dokumentarcu govorićemo o tome kako i u kojoj meri aktivan politički angažman sveštenika, tokom predizborne kampanje i u postizbornim

pregovorima o sastavljanju nove vlade, utiče na duhovnost, pastirsko delovanje i unutrašnje ustrojstvo ove verske zajednice, stoji u opisu emisije “Mantija umjesto kravate”.

rtcg.me printscreen

Dokumentarni serijal pod nazivom “Uništeno blago”, ima u planu da predstavi, kako su rekli u obrazloženju, kulturocid koji sprovodi SPC u Crnoj Gori.

-U doba socijalizma, o kulturnoj i sakralnoj baštini, uglavnom su brigu vodile republičke institucije zadužene za zaštitu spomenika kulture. Dolaskom Amfilohija Radovića na čelo Cetinjske mitropolije, obnovu manastira i crkava, preuzima srpska crkva. Namernim izmenama izvorne arhitekture, zanemarivanjem obaveze da se sačuva autentičnost, uništeni su nepovratno brojni tragovi crnogorskog kulturnog identiteta, piše u obrazloženju.

rtcg.me printscreen

Programom je u planu i treći serijal iste autorke “Blagoslov za ćutanje” u kojem će se govoriti o “slučajevima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i pedofilije“ u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

pročitajte još

-Iako su neki od pojedinačnih slučajeva, u Srbiji, u kojima su za pedofiliju optuženi sveštenici, dobili epilog pred civilnim sudovima, slučajevi viših crkvenih zvaničnika – poput vladika i igumana – završavani su zastarom ili nisu ni pokrenuti. Poslednjih dana regionalna glasila objavljuju feljtone o slučaju studentkinje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, koja je za seksualno uznemiravanje optužila prodekana za nastavu te visokoškolske ustanove. Budući da SPC deluje i na teritoriji Crne Gore, smatramo da je u interesu javnosti i u našoj zemlji da, kroz istraživački dokumentarac, govorimo o toj gotovo zabranjenoj temi, navedeno je u obrazloženju.

Pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić kaže, za “Novosti”, da najavljeni novinarski ispadi imaju za cilj ugrožavanje temeljnih društvenih dobara, podsticanje na međuversku i međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, pa i ugrožavanje javnog reda, mira i nacionalne bezbednosti Crne Gore.

– Ukoliko su tačne najave o tome da će određeni autori sa Javnog servisa iskoristiti svoj radni odnos na državnoj televiziji da raspiruju versku, nacionalnu, ličnu mržnju i da na taj način promovišu svoje partijske, ideološke i nacionalističke ideje, obaveštavam ih da će protiv njih odmah nakon što preduzmu takve protivpravne radnje biti inicirani krivični postupci – kaže za “Novosti” pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike