Imamo šansu da Crnu Goru vratimo na pravi put: Krivokapić izložio ekspoze, većina će ga podržati

02.12.2020

11:29 >> 16:38

0

Buduća vlada Crne Gore imaće 12 ministarstava i jednog potpredsednika

Imamo šansu da Crnu Goru vratimo na pravi put: Krivokapić izložio ekspoze, većina će ga podržati
Copyright Printsreen/ Skupstina Crne Gore

Mandatar Zdravko Krivokapić obrazložio je danas u crnogorskom parlamentu program i personalni sastav nove vlade.

Buduća vlada Crne Gore imaće 12 ministarstava i jednog potpredsednika.

Stranke parlamentarne većine izjasnile su se danas da će podržati izbor nove vlade i program mandatara Zdravka Krivokapića, iako se pojedine ne slažu ni sa ekspozeom, ni sa načinom izbora ministara.

Ekspoze i Krivokapića su oštro kritikovali predstavnici opozicije, uz ocene da Crna Gora ulazi u eksperimentalni period, sa manjinskom vladom, koju istinski ne podržava ni parlamentarna većina.

A1 printscreen

Pre nego što je mandatar počeo da izlaže program rada vlade, Nebojša Medojević, poslanik i predsednik Pokreta za promene, predložio je pauzu da se zakaže kolegijum i da se mandataru da jedan dan kako bi predlog ekspozea uskladio s dokumentom za koji bi poslanici mogli da glasaju i o njemu raspravljaju, jer, kako kaže, ni po formi ni po sadržaju ne predstavlja program vlade.

A1 printscreen

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić odbio je predlog, jnavodeći da prethodnih dana niko nije izneo nikakve primedbe zbog kojih bi trebalo da odloži izlaganje ekspozea.

Medojević traži da u ekspozeu mandatar izloži šta će da uradi u prvih 100 dana i koji su ciljevi unutrašnje i spoljne politike, jer u suprotnom neće moći da se vrednuje rad vlade.

Uprkos zahtevu poslanika Medojevića, predsednik Skupštine otvorio je pretres i mandatar je počeo obraćanje.

A1 printscreen

Krivokapić je rekao da je Crna Gora, voljom građana, prvi put smenila vlast. Iako je višepartijski sistem uveden pre 30 godina, tek sada su formirani svi preduslovi da se formira demokratska vlada.

– Naša obaveza je istorijska – rekao je Krivokapić.

– Zadatak neće biti lak, a zahteva angažovanje celog društva. Stanje koje zatičemo možemo da nazovemo državnim udarom. Situacija u javnim finansijama je ozbiljna, pandemija je izvan kontrole, zdravstveni sitem je nadomak kolapsa, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost je sve veća. Kriza je velika, odlazeća vlast primenjuje scenario spržene zemlje, ali to nas nije pokolebalo – ocenio je Krivokapić, i dodao da se trenutna kriza može premostiti samo reformama, znanjem i domaćinskim upravljanjem.

Imamo šansu da našu Crnu Goru vratimo na pravi put, dodao je mandatar.

– Trudiću se da budem premijer koji će više raditi a manje govoriti, samo jedan od vas, i da ispunim očekivanja onih koji su glasali za promene – rekao je on, dodajući da želi da za četiri godine stvori državu nalik Luksembrgu, državu ostvarenih ljudi koji se suočavaju sa realnim problemima.

– Zalagaćemo se za ravnopravnost svih građana, bespoštednu borbu sa kriminalom i prijateljstvo i dobrosusedske odnose – rekao je Krivokapić.

Najavio je transparentnost rada državnog sektora.

Transparenti protiv nove vlade Crne Gore

Ispred zgrade crnogorskog parlamenta, u kojem mandatar Zdravko Krivokapić danas predstavlja program i članove nove vlade, okupila se grupa žena sa transparentom “Nije moja vlada” i “Nikad više 1918”.

One su kazale da su došle da minutom ćutanja odaju poštu “umrloj slobodi u Crnoj Gori”.

Nosile su i transparente sa porukama “Ne fašizmu”, “Ne pretnjama i nasilju”, “Ne otimanju kulturnog nasleđa, ne otimanju crkava i manastira”, “Ne seksizmu, predrasudama i diskriminaciji”, preneo je portal RTCG.

Glasanje u petak?

Očekuje se da sednica na kojoj se bira vlada traje dva ili tri dana, te se glasanje o budućem kabinetu Zdravka Krivokapića očekuje u petak.

Ðukanović očekuje korektnu kohabitaciju sa novom vladom

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović izjavio je danas da očekuje korektnu kohabitaciju sa budućom vladom i ubeđen je da će i nova izvršna vlast doprineti takvoj saradnji i poštovati Ustav.

“Što se kohabitacije tiče očekujem korektnu kohabitaciju. Mislim da je Crna Gora već više puta iznenadila nepoverljivu javnost, nema razloga da opet prijatno ne iznenadi”, kazao je Ðukanović novinarima u parlamentu.

Dodao je da nema razloga da kohabitacija ne bude uspešna.

RTCG printscreen

“Ne vidim razlog za zebnju, ne vidim nikakvo novo iskušenje”, kazao je Ðukanović i dodao da se nikada nije mešao u poslove vlade.

Rekao je i da neće imati nikakav problem da obezbedi svojim korektnim ustavnim funkcionisanjem, nesmetan prostor za funkcionisanje izvršne vlasti.

“Ubeđen sam da će i nova vlada poštovati Ustav i doprinositi uspešnoj kohabitaciji. Verujem da će Crna Gora nakon ovog iskustva izaći kao još jedna zrelija demokratija nego što je danas”, kazao je Ðukanović, preneo je portal RTCG.

Ocenio je da je “dobro što je započet proces izbora nove vlade”.

“Mislim da o ovoj kao i o prethodnim vladama treba suditi na osnovu onoga što će raditi, a ne prema najavama. Osnovni utisak mi je da je kompletno izlaganje zasnovano na polemičkim tezama u odnosu na predarasude koje je mandatar formirao u prethodnom vremenu i to nikad nije dobro polazište”, kazao je Ðukanović komentarišući ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića.

Naveo je da je bilo “mnogo mudrije sačekati sa kritikama”.

A1 printscreen

“Bolje bi se izbegle kontradiktornosti kojima je obilovalo izlaganje. Odaje se priznanje EU, a istovremeno se kritikuje ono što je Crna Gora uradila u međunarodnoj politici”, primetio je Đukanović.

On je kazao i da ne može stajati ocena da su se dogodili prvi demokratski izbori.

“Sve dosadašnje izbore pratila je međunarodna zajednica. Neće biti da je Crna Gora sa deficitom demokratije ostvarila sve rezultate. Nije moguće govoriti o Crnoj Gori kao sprženoj ekonomiji. Teško se može odoleti utisku da je reč o ozbiljnim predrasudama”,naveo je Ðukanović.

Na pitanje da li će ostati predsednik DPS-a nakon vanrednog kongresa, kratko je odgovorio “otom, potom”, prenele su podgoričke Vijesti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike