I posle Mila - Milo: Kako je Krivokapić izneverio nade Srba u Crnoj Gori

01.03.2021

17:25 >> 01:03

0

Autor: 24sedam

Premijer Crne Gore zasad pokazuje da je sposoban da svaku bitku izgubi i, što je najgore, da igra kako Milo svira”

I posle Mila - Milo: Kako je Krivokapić izneverio nade Srba u Crnoj Gori
Krivokapić Đukanović1 - Copyright Profimedia

Nova vlada Crne Gore na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, od formiranja 4. decembra 2020. godine, uvela je sankcije za pet država: Rusiju, Belorusiju, Venecuelu, Siriju i Kongo. Dok Srbija donira Crnoj Gori vakcine iz Rusije, uz saglasnost Moskve, zvanična Podgorica nastavlja antirusku politiku režima Mila Đukanovića i na dragocenu pomoć uzvraća sankcijama.

Već sada je potpuno jasno da su nade srpskog naroda u Crnoj Gori izneverene, te da režim Zdravka Krivokapića sprovodi sve ono što Đukanović i DPS nisu smeli da urade. Ironično, Krivokapić i nova vlada su upravo zahvaljujući podršci Srba i došli na vlast ali, očigledno, smatraju da ih to ne obavezuje da prekinu dosadašnju antisrpsku politiku koju je prethodni režim vodio.

pročitajte još:

Iako su pre izbora Đukanovićevi mediji plašili birače “velikosprskim nacionalizmom” i “rušenjem države”, sada može da se vidi da vlada ne samo da nije srpska, nego i otvoreno radi protiv interesa srpskog naroda u Crnoj Gori. Očigledno je da se Krivokapić, zarad dolaska na vlast, obavezao da neće skretati sa kursa kojim je “plovio” DPS-ov režim. Sada je sasvim jasno zašto je Đukanović tako lako prihvatio poraz i prepustio vlast Krivokapiću. Nažalost, mirni prelaz vlasti ima svoju cenu, pa sadašnja vlast za svaku važniju odluku mora da se “konsultuje” sa ambasadama nekih moćnih zemalja.

Srbi ponovo na margini

Buđenje srpskog naroda u Crnoj Gori zbog pokušaja otimanja svetinja SPC dovelo je pada prethodnog režima. Međutim, opravdani bunt koji se gomilao decenijama ne bi bio dovoljan za poraz DPS-a i njegovih satelita bez infrastrukture Demokratskog fronta, kao najznačajnije političke snage koja predstavlja srpski narod u Crnoj Gori. Ipak, prvo što je Krivokapić po dolasku na vlast uradio jeste okretanje leđa DF-u.

– Krivokapić je u razgovoru sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem odao priznanje liderima DF na borbi protiv režima, ali i objasnio da timski rad vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti – pisale su podgoričke Vijesti tokom razgovora o formiranju vlade.

Međutim, kada se pogleda sastav “ekspertske” vlade na kojoj je insistirao Krivokapić, može da se vidi da je ona sastavljena od politički neiskusnih ličnosti, koje većinom nisu poznate široj javnosti. Tek kasnije se saznalo da su neki od tih “eksperata” povezani sa multinacionalnim kompanijama i bankama, dok je supruga jednog od njih američki sudija.

Profimedia

O srpskoj vlasti, čime je DPS plašio birače tokom kampanje, tek nema govora. Iako su najvećim delom za novu vlast glasali Srbi, njihovih predstavnika u vladi nema previše. Po svedočenju istoričara Aleksandra Rakovića koji je pomno pratio dešavanja u Crnoj Gori, jedan od “eksperata” koji se pre izbora izjašnjavao kao Srbin, po dolasku na vlast brzo se odrekao svog dotadašnjeg nacionalnog identiteta.

– Taj ministar je rekao “do sada sam bio Srbin, a sada ću se izjašnjavati kao Crnogorac radi pomirenja” – svedočio je Raković.

Ipak, ne želeći da se istorijska prilika propusti, DF je pristao da pruži podršku novoj Vladi.

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je tada da bi mnogo toga bilo drugačije da je mitropolit Amfilohije živ, jer je on dobro znao da samo oni koji su se prethodnih godina dosledno, odlučno i javno legitimisali kao protivnici režima imaju dovoljno hrabrosti, znanja i motiva da taj posao odrade do kraja.

pročitajte još:

Nažalost, blaženopočivši mitropolit više nije tu, a na čelu vlade se zatekao Krivokapić koji nema kapacitete da se izbori ni sa grupom studenata kojima ceo život predaje teorijsku praksu. Što je još gore, sada kada se borba sa profesorske katedre prenela u parlament, ambasade i ulice, a premijer Crne Gore zasad pokazuje da je sposoban da svaku bitku izgubi i, što je najgore, da igra kako Milo “svira”.

“Novi” i “stari Milo”

Srbi su prethodih godina bili suočeni sa ponižavanjem, ukidan im je jezik, poništavan identitet, dobijali su otkaze i na kraju, Đukanović i DPS su želeli da im otmu i crkve. Sasvim logično, javio se bunt koji je prethodni antisrpski režim „počistio“ na izborima. Međutim, u fotelju je zaseo „novi Milo“ koji je nastavio gde je „stari“ stao.

Ipak, Krivokapić bi trebalo da se seti kako je „stari“ prošao na izborima i da shvati da se srpski narod probudio i nije spreman da prolazi kroz sve ono što mu se dešavalo prethodnih decenija.

Bitka za Nikšić

Uskoro slede lokalni izbori u Nikšiću na kojima će DPS, sasvim sigurno, pretrpeti ozbiljan poraz. Prema svim istraživanjima DF i Demokrate će osvojiti dovoljno mandata da bi sami mogli da formiraju novu vlast u drugom po veličini gradu Crne Gore.

Krivokapiću se uopšte neće svideti kada DF još jednom pokaže da ima najveću podršku, pa postoji i mogućnost da se posle proglašenja izborne volje građana u Nikšiću i vlada, koja svakodnevno pokazuje mnoge manjkavosti, raspadne.

Zbog toga se uveliko radi na tome da se srpski deo biračkog tela, koji u ogromnoj većini glasa za DF, podeli i time se oslabi jedina srpska politička opcija. Mediji već duže vreme pišu o uključivanju u politiku Dake Davidovića i njegovim vezama sa Milom Đukanovićem. Ipak, ti napori neće uroditi plodom, tako da će posle prebrojavanja gasova jedino slavlje biti u prostorijama DF-a, što će sasvim sigurno uzdrmati, i ovako nesigurnu, poziciju Zdravka Krivokapića i njegove vlade.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike